Bouteflikan pyrkimys neljännelle presidenttikaudelle sai opposition boikotoimaan Algerian vaaleja

Aivoinfarktin saaneesta, harvoin julkisuudessa nähdystä pitkäaikaisesta presidentistä ei ole johtamaan Algeriaa, sanoo oppositio poikkeuksellisen yhtenäisenä.

Ulkomaat

Algeriassa kolme oppositiopuoluetta on vetäytynyt kevään vaaleista ja kehottaneet myös äänestäjiä boikotoimaan niitä. Syynä on presidentti Abdelaziz Bouteflikan päätös asettua ehdolle neljännelle virkakaudelle.

Algeriaa 15 vuotta hallinnut 76-vuotias Bouteflika sai aivoinfarktin viime vuonna, eikä häntä ole sen jälkeen juuri nähty julkisuudessa. Hallitus kuitenkin ilmoitti tiistaina, että Bouteflika on ehdolla huhtikuun vaaleissa. Bouteflika itse ei ole ehdokkuudestaan ilmoittanut, mutta hänen kerrotaan rekisteröineen sen virallisesti.

Hallitseva kansallisen vapautusrintaman FLN:n tukemana Bouteflikan voitto on jokseenkin taattu, minkä takia oppositioehdokkaat pitävät hyödyttömän haastaa hänet. Bouteflikan miehet valvovat äänestystä, peli on selvä, sanoo kulttuurin ja demokratian puolueen RCD:n perustaja Said Saadi.

Oppositio: Valta on kulissien takana

RCD:n lisäksi vaaliboikottiin ovat ilmoittautuneet islamistinen Algerian kansaliike MPS ja Ennahda, joka on linjaltaan maltillisen islamistinen. Niiden mukaan vaalit ovat pelkkää teeskentelyä eivätkä kestä vapaata ja avointa tarkastelua. Maallinen RCD ja islamistinen MPS eivät ole koskaan ennen yhdistäneet voimiaan vastaavalla tavalla.

Opposition mielestä Bouteflikan terveys on erittäin kyseenalainen ja hänen pitäisi antaa tilaa uudelle sukupolvelle, joka haluaa uudistaa maata. Sitä ovat itsenäistymisestä asti johtaneet kulisseista ikääntyvä FLN:n eliitti ja armeijan kenraalit, oppositio suomii.

Myös monet ulkomaiset tarkkailijat ovat sitä mieltä, että FLN:n johto ja Algerian vahva sotilaallinen tiedustelukoneisto ovat käyneet maan valtaneuvottelut takahuoneessa Algerian 52-vuotisen itsenäisyyden ajan.

Lähteet: Reuters, AP