1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

"Meidän ehdokas pelkää koko ajan, että se häviää nämä vaalit"

Presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjaa vetäneen kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen on närkästynyt Presidentintekijät-dokumentista. Hänestä se ei vastaa sitä, mistä ohjaaja Tuukka Temosen kanssa oli sovittu.

politiikka
Puoluesihteeri Taru Tujunen elokuvassa Presidentintekijät.
Puoluesihteeri Taru Tujunen elokuvassa Presidentintekijät.Helsinki-filmi / Tuukka Temonen

Tuukka Temosen ohjaama Presidentintekijät seuraa Sauli Niinistön vaalikampanjaa alusta voittoisaan ääntenlaskentaan saakka. Temonen on nimennyt dokumentin esikuvaksi Bill Clintonin vaalikampanjasta kertovan War Roomin.

– Laskevat gallupit, tilaisuudet, joissa ei ole ihmisiä, meidän ehdokkaan psyyke ei kestä yhtään tällaista tilaisuutta enää, Taru Tujunen sanoo elokuvassa.

Dokumentti pureutuu Niinistön kampanjatyöryhmän toimintaan ja sen keskiössä ovat mm. kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen, markkinointivastaava Kirsi Piha, varainhankinnasta vastaava Hjallis Harkimo ja kampanjan alussa viestinnästä vastannut Jenni Haukio.

Elokuva tuo esiin, että imagonrakennus kuuluu huomattavissa määrin vaalityöhön. Dokumentissa harmitellaan muun muassa sitä, ettei Niinistön vaalikampanjaan tahdottu saada mukaan "kevyen populaaripuolen taiteilijoita".

Elokuvan synopsiksen mukaan työryhmä tekee päätöksiä kovan paineen alla ja kiivaassa tahdissa. Menestystä mitataan mediahuomiolla ja gallup-tuloksilla. Työryhmän suorasukaiset keskustelut kaatavat kulisseja poliittisen kampanjoinnin ympäriltä.

– Meidän ehdokas pelkää saatana koko ajan, että se häviää nämä vaalit, Tujunen tokaisee.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen syyttää ohjaaja Tuukka Temosta sopimusrikkomuksesta. Tujusen mukaan hänellä piti olla veto-oikeus dokumentissa käytettävään materiaaliin. Lisäksi elokuvan piti hänen mukaansa keskittyä Sauli Niinistöön eikä vaalikampanjaan. Tuukka Temonen on kiistänyt veto-oikeuden olemassaolon.

Lue seuraavaksi