Japanin tappion päivä toisessa maailmansodassa päätymässä Kiinassa juhlakalenteriin

Sodan tapahtumiin liittyvät uudet juhlapäivät heijastelevat Japanin ja Kiinan välien jäähtymistä alue- ja historiaan liittyvien kiistojen takia.

Ulkomaat

Kiina harkitsee virallisia kansallisia juhlapäiviä syyskuun 3. päiväksi, jolloin juhlittaisiin Japanin tappiota toisessa maailmansodassa, sekä joulukuun 13. päiväksi, jolloin muistettaisiin Nanjingin verilöylyn ja koko toisen maailmansodan kiinalaisuhreja.

Lakiehdotukset tuodaan kansankongressin pysyvän komitean käsittelyyn tällä viikolla, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Komitealla on valta tehdä päätös saman tien.

Japanin tappion päivän juhliminen muistuttaisi Kiinan kansan tahdonvoimasta ja siitä, miten tärkeää on pitää mielessä historian tapahtumat, arvostaa rauhaa ja luoda parempi tulevaisuus, sanoo komitean lakivaliokunnan jäsen Li Shishi.

Samalla uusien juhlapäivien sisällyttäminen kalenteriin kuitenkin heijastelee sitä, että Japanin ja Kiinan välit ovat viime vuosina käyneet yhä viileämmiksi alue- ja historiaan liittyvien kiistojen takia.

Japani vetäytymässä pahoitteluissaan?

Japani allekirjoitti sotatappionsa tunnustaneen asiakirjan Yhdysvaltain sota-aluksella Tokionlahdella 2.9.1945. Kiinassa sitä on aina muistettu seuraavana päivänä, jolloin uutinen ennätti Kiinan tiedotusvälineisiin.

Kiinan ja Japanin suhteita kiristävät riita Itä-Kiinan meren asumattoman saariryppään omistuksesta sekä Japanin johtajien avoimet kunnianosoitukset Yasukunin sotamuistomerkillä. Se on omistettu kaikille sotien seurauksena kuolleille japanilaisille, myös toisen maailmansodan jälkeen sotasyyllisinä tuomituille.

Japani valtasi Kiinan 1930-luvulla, ja maat kävivät täysimittaisen sodan vuosina 1937–1945. Kiinan mukaan yli 20 miljoonaa ihmistä kuoli Japanin hyökkäyksen ja miehityksen vuoksi.

Joulukuussa 1937 Japanin joukot aloittivat kuusiviikkoisen verilöylyn Kiinan tuolloisessa pääkaupungissa Nanjingissä. Siellä raiskattiin, kidutettiin ja tapettiin Kiinan mukaan yli 300 000 ihmistä. Vaikka jotkut tutkijat arvioivat luvun pienemmäksi, kukaan heistä ei kiistä verilöylyä.

Japani on pyytänyt anteeksi sota-aikaisia tekojaan muuallakin Aasiassa kuin Kiinassa. Viime aikoina konservatiivipoliitikot ovat kuitenkin lausunnoissaan tuntuneet perääntyvän pahoittelussa tai kyseenalaistavan sota-ajan tapahtumia.

Lähteet: AFP