Professori: Suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään vanhempiaan – mitä mieltä olet ehdotuksesta?

Perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas ehdottaa, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa elättämään omia vanhempiaan, jos vanhempien eläke ei riitä. Pitäisikö elatusvelvollisuus ulottaa omiin vanhempiin? Osallistu keskusteluun.

Osallistu
Hoitaja saattaa vanhusta.
Yle

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas ehdottaa, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä.

Vastaava laki on käytössä useissa Euroopan maissa. Vanhempien elätusvelvollisuus oli aiemmin myös Suomen laissa. Vuodelta 1922 peräisin ollut köyhäinhoitolaki kumottiin kuitenkin hyvinvointivaltion arvoihin huonosti sopivana vuonna 1970.

Tällä hetkellä laki ei sido rikastakaan lasta auttamaan köyhää vanhempaansa, mutta valtava määrä suomalaisia auttaa ikääntyneitä vanhempiaan vapaaehtoisesti.

Keskustele artikkelin alla, pitäisikö elatusvelvollisuus mielestäsi ulottaa omiin vanhempiin.

Voiko aikuisen lapsen velvoittaa huolehtimaan vanhemmistaan vai tulisiko yhteiskunnan huolehtia vanhuksista? Mitä ongelmia näet Kankaan ehdotuksessa, entä mitä hyötyjä?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.