Oligarkit pitävät otteensa Ukrainassa

Entiset Janukovitšin oligarkit ovat nyt siirtymässä opposition leiriin, sanoo sosiologi ja vasemmistoaktivisti Volodymyr Ištšenko.

Kotimaa
Näkymä itsenäisyydenaukiosta Kiovassa 25. helmikuuta 2014.
Näkymä itsenäisyydenaukiosta Kiovassa 25. helmikuuta 2014. Sergey Dolzhenko / EPA

Sosiologi ja vasemmistoaktivisti Volodymyr Ištšenko katsoo, että nykyinen Maidanin protestiliike, niin sanottu Euromaidan, ei ole vakavasti suuntautunut sosiaalisen epätasa-arvon, köyhyyden ja työttömyyden kaltaisten ongelmien ratkaisemiseen.

– On seurattava mitä tapahtuu. Ainakaan tässä vaiheessa ei ole nähtävillä kuin eliitin vaihto, ja olen aika varma, ettemme näe yrityksiä mihinkään rakenteellisiin muutoksiin taloudessa. Emme voi puhua sosiaalisesta vallankumouksesta sanan missään merkityksessä, Ištšenko kertoo Kiovasta.

Volodymyr Ištšenko tutkii sosiaalisia protesteja. Hänen mukaansa Ukrainassa kansalaisten raivo kohdistuu myös maan poliittista elämää kontrolloivaan talouseliittiin – kommunismin jälkeisessä yksityistämisprosessissa valtavat omaisuudet keränneisiin suurliikemiehiin, niin sanottuihin oligarkkeihin.

– Ongelmana on, että hallitusvaltaan nousevaa oppositiota tukevat samankaltaiset oligarkit kuin Janukovitšia, ja nyt entiset Janukovitšin oligarkit ovat siirtymässä opposition leiriin, Ištšenko sanoo.

Ištšenko esittää esimerkkinä todella rakenteellisista muutoksista muun muassa tärkeiden teollisuuden alojen palauttamisen kansalliseen omistukseen, veroparatiiseihin tapahtuvan pääomapaon estämisen ja oligarkkien pakottamisen maksamaan veroja.

– Itse asiassa korruptio ei ole keskeinen syy sille, että Ukrainalla ei ole rahaa. Verojen välttely on paljon vakavampi ongelma, ja jos se saataisiin ratkaistua, se antaisi Ukrainalle lisää varoja tarpeellisiin sosiaalisiin uudistuksiin, Ištšenko sanoo.

Ištšenko myös epäilee, että EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuki Ukrainan taloudelle tulee sisältämään ehtoja kovista talousuudistuksista, jotka osuvat kipeästi maan köyhään väestöön.

Oranssi vallankumous oli maltillisempi

Sosiologi Volodymyr Ištšenko näkee nykyisessä Maidanin protestiliikkeessä eräitä keskeisiä eroja vuoden 2004 oranssiin vallankumoukseen. Oranssi vallankumous tapahtui väkivallattomasti ja sitä hallitsevat ideologiat olivat nykyistä liikehdintää maltillisempia.

– Tämä Maidan on paljon äärioikeistolaisempi. En sano, että äärioikeisto olisi enemmistössä protestoijien keskuudessa, mutta se on yksi hallitsevista poliittisista voimista. Svoboda-puolue on osa Maidanin poliittista edustusta ja Svobodaa äärioikeistolaisempi Oikea sektori on radikaalein liike tässä vallankumouksessa.

Juuri pelot länsiukrainalaisesta kansallismielisyydestä ovat saaneet monet itäisen Ukrainan venäjänkieliset asukkaat hyljeksimään protestiliikettä.

Toisaalta joukko Ukrainan nationalismia ja äärioikeistolaisia liikkeitä tarkastelleita tutkijoita on varoittanut avoimessa kirjeessään länsimaista mediaa liioittelemasta äärioikeiston merkitystä ja vaikutusvaltaa Maidanin protestiliikkeessä.

Heidän mukaansa Maidanin protestoijat edustavat hyvin laajasti Ukrainan yhteiskuntaa ja äärikansallismieliset ryhmät ovat vain pieni vähemmistö.

Tutkijat varoittavat, että Venäjän johto voi käyttää äärioikeistosyytöksiä propaganda-aseena Ukrainan kansan itsenäistymisponnistuksia vastaan.

Kiovalainen tutkija ja aktivisti Volodymyr Ištšenko puolestaan sanoo, että Maidanin protestiliikkeen ja liberaalien oppositiopuolueiden olisi alun perin pitänyt tehdä selvä pesäero protesteihin liittyneisiin äärioikeistolaisiin voimiin.

Ištšenko katsoo, että protestien aikana äärioikeisto on normalisoitunut ukrainalaisessa yhteiskunnassa ja sen jäseniä pidetään nyt sankareina, koska he olivat etulinjassa mukana kaatamassa Janukovitšin korruptoitunutta ja epäsuosittua hallintoa.