1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksiko haluaa pitää huumepomo "El Chapon" maassa toistaiseksi

Joaquin Guzman, yksi maailman etsityimmistä huumepomoista, vangittiin viikonloppuna Meksikossa 13 vuoden pakoilun jälkeen. Myös Yhdysvalloilla on haluja saada Guzman maahan.

Ulkomaat
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin 22. helmikuuta. Hän oli pakoillut poliisia 12 vuotta.
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin helmikuussa 2014. Hän oli pakoillut poliisia 13 vuotta.Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva

Meksikossa viranomaiset aikovat pitää viikonloppuna vangitun huumepomo Joaquin "El Chapo" Guzmanin maassa toistaiseksi. Viranomaiset sanovat haluavansa kuulustella Guzmania ensimmäisenä ja käyttää tietoa hänen johtamansa Sinaloa-kartellin hajottamiseen.

Yhdysvaltain syyttäjät ovat ilmoittaneet aikeistaan jättää Guzmanista karkotuspyyntö Yhdysvaltoihin. Guzmania odottaa myös Yhdysvalloissa huumeiden salakuljetukseen liittyviä syytteitä. Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloissa syyttäjät ovat lisäksi osoittaneet parempaa kykyä tarjota vangituille huumepomoille kannustimia yhteistyön tekemiseksi viranomaisten kanssa.

Guzman, yksi maailman etsityimmistä huumepomoista, vangittiin lauantaina länsimeksikolaisessa Mazatlánin kaupungissa. Guzman oli ennen kiinniottoaan pakoillut poliisia 13 vuoden ajan. Hän karkasi tuolloin huippuvalvotusta vankilasta pyykkikorissa. Meksikon hallitus on vakuuttanut, ettei hän pääse tällä kertaa karkuun.

Meksikon sisäministeri Miguel Angelo Osorio Chong kertoo, että mikäli Meksiko on tyytyväinen Guzmanilta tiristettyihin tietoihin ja Yhdysvallat haluaa hänet maahan, asiassa ei nähdä hankaluutta. Meksikon pääsyyttäjän mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida mahdollista karkottamista eikä se tapahdu ainakaan nopeasti. Guzmanin asianajajat ovat vaatineet kieltomääräystä karkottamiselle.

Tuomarit päättivät tiistaina, että Guzmanin on mentävä oikeuteen huumeiden salakuljetukseen ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvistä syytteistä Meksikossa. Guzmanilla on kolme päivää aikaa valittaa päätöksestä.

Guzman on Sinaloa-kartellin johtaja. Guzmanin kartelli on vuosien saatossa salakuljettanut mittavan määrän huumeita Eurooppaan, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi