1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tekstaripalstat pitävät pintansa

Lehtien tekstiviestipalstat tarjoavat lukijoilleen vaikuttamismahdollisuuden ja ihmiset kokevat saavansa äänensä kuuluviin arvostamassaan mediassa.

Kotimaan uutiset
Testaripalstat
Karoliina Haapakoski

Lehtien tekstiviestipalstat eivät ole näivettyneet uuden median puserruksessa. Mediatutkijoiden mukaan verkkoviestinnän ohella moni haluaa vielä osallistua keskusteluun lehtien palstoilla.

Tekstaripalstat tarjoavat lukijoilleen vaikuttamismahdollisuuden ja ihmiset kokevat saavansa äänensä kuuluviin arvostamassaan mediassa.

– Koirankakkakeskustelut, liikenne ja huonosti tehdyt lumityöt, Lounais-Lapin päätoimittaja Tiina Nousiainen listaa tekstaripalstan kestoaiheita.

Teille, jotka pidätte salarakasta. Eikö vakituinen suhde pitäisi lopettaa, ettette loukkaisi ketään? Saatte olla vapaasti kierrätyksessä. Entä, kun se sattuisi omaan nilkkaan. (Pohjolan Sanomat)

Ongelmalähtöisiä viestejä

Pohjolan Sanomissa päätoimittaja Heikki Lääkkölä lukee saapuneet tekstiviestit läpi ja päättää siitä, mitkä viestit julkaistaan. Esimerkiksi yksityisiä ihmisiä tai yrityksiä herjaavia viestejä ei päästetä lehden palstalle.

– Pääsääntöisesti tekstiviestissä on havaittu jokin ongelma ja monesti siihen on löydetty jopa syyllinen. Sitä toivoo välillä näkevänsä ongelmalähtöisten tekstarien joukossa hieman myönteisempiä ja valoisampiakin viestejä, Lääkkölä luonnehtii.

Lääkkölän mielestä tekstari on varsin kätevä tapa esimerkiksi purkaa mieliharmia.

– Ihmisillä on yleensä puhelin aina mukana ja jos jotain aihetta näkee, sen voi laittaa viestillä nopeasti eteenpäin muiden tietoon, Lääkkölä miettii.

Ei näköjään poismuuttanut entinen naapuri ymmärrä omia tekojaan. Siellä se on nytkin aamusta asti kytännyt vastapäisestä talosta. T: mökin akka ja ukko. (Lounais- Lappi)

Tärkeintä on sanominen

Tiina Nousiaisen mukaan tekstaripalsta on ihmisille merkityksellinen. Nousiainen toteaa, että ihmiset kyselevät paljon, miksi heidän lähettämäänsä tekstaria ei ole julkaistu.

– Kun selittää, että tällä kertaa se ei mahtunut lehteen, mutta on tulossa, niin se lohduttaa huomattavasti. Tärkeintä on, että saa sanoa, jos jokin asia on väärin tai oikein.

Tekstiviestin lähettäminen ei vaadi erityistä osaamista ja osallistumiskynnystä alentaa myös se, että henkilöllisyyttä ei tarvitse paljastaa. Lääkkölä tähdentää, että on monenlaisia tapoja saada mielipiteensä julkisuuteen.

– Jos puhutaan tekstiviestistä, niin sehän on varmaan kaikkein helpoin tapa käyttäjälle. Trendihän on se, että perinteinen yleisönosastokirjoittelu on vähentynyt ja lyhyempi sanominen on tullut ajassa muotiin. Kyllähän tekstari selvästi elää hyvin voimakkaasti tällä hetkellä, Lääkkölä summaa.

Ajatelkaapa köyhät, teitä ei kadehdi kukaan. Ei tarvi olla aina selittämässä olemisiaan, niin kuin sellaisen jotakin nyt on takanansa. (Lounais-Lappi)

Lue seuraavaksi