Bitcoin-välittäjä Mt. Gox: Keskeytimme liiketoimintamme toistaiseksi

Tiistaina kadonneille virtuaalivaluuttayhtiön sivuille ilmestyi keskiviikkona asiaa koskeva teksti.

Ulkomaat
Bitcoin-välittäjä Mt. Goxin toimisto Tokiossa.
Bitcoin-välittäjä Mt. Goxin toimisto Tokiossa.Kimimasa Mayama / EPA

Maailman suurimpiin bitcoin-välittäjiin kuuluvan Mt. Goxin kotisivuille on ilmestynyt teksti, jossa yhtiö sanoo keskeyttäneensä kaupankäynnin bitcoinilla toistaiseksi suojellakseen sivustoaan ja käyttäjiään. Tiistaina sijoittajat huolestuivat virtuaalirahojensa puolesta, kun Mt. Goxin kotisivut katosivat verkosta.

Sivuilla nyt julkaistussa tekstissä perustellaan keskeytystä tuoreilla uutisilla ja niiden mahdollisilla heijastusvaikutuksilla Mt. Goxin toimintaan ja markkinoihin. Seuraame tilannetta tarkoin ja reagoimme sen mukaan, sivuilla sanotaan.

Virtuaalivaluuttayhtiö Mt. Gox jäädytti palvelunsa eli varojen siirron yhtiön ulkopuolelle helmikuun puolivälissä. Yhtiö kertoi jäädyttämisen johtuvan järjestelmän haavoittuvuudesta.

Mt. Goxin toimitusjohtajan Mark Karpeles kertoi uutistoimisto Reutersille lähettämässään sähköpostissa, että "yhtiö on nyt käännekohdassa".

Tiistaina yhtiön pääkonttori Tokiossa oli autio ja yhtiön nettisivut katosivat. Toimitusjohtaja Mark Karpeles ei kommentoinut asiaa Reutersille, mutta lupasi pian virallisen tiedotteen.

Osa tarkkailijoista pitää Mt. Goxin tapausta vakavana takaiskuna bitcoin-yhteisölle. Se on nostanut esiin myös vaatimuksia sääntelystä. Tukijat ovat puolestaan ilmaisseet luottamustaan bitcoiniin ja korostaneet, että Mt. Goxin tapaus on yksittäistapaus.

Virtuaalivaluutta bitcoin luotiin vuonna 2009. Ihmiset voivat sen avulla tehdä keskinäisiä rahansiirtoja ja ostoksia rajojen yli ilman pankin, luottokorttiyhtiön tai muun kolmannen osapuolen välitystä. Bitcoinin arvonnousu on kiinnostanut myös sijoittajia.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset