1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Niinistö-dokumentin tuottajayhtiön Bardy: Tarkistus eri asia kuin kielto-oikeus

Dokumentin tuottaneen yhtiön osaomistaja Aleksi Bardy arveli, että esityskiistassa on kysymys väärinkäsityksestä. Kokoomuksen puoluesihteeri syyttää ohjaajaa suullisen sopimuksen rikkomisesta. Bardy katsoi, että vastapuolen olisi pitänyt huolehtia kirjallisesta sopimuksesta, jos sisältöä halutaan kontrolloida tarkasti.

Ylen aamu
Aleksi Bardy
Mistä presidentti Niinistön vaalikampanjointia kuvaavasta dokumentista nousseessa kiistassa oikeasti on kyse? Vastaamassa elokuvan tuottajayhtiötä edustava Aleksi Bardy.

Presidentintekijät-dokumentin esityskiistassa on kysymys aidosta väärinkäsityksestä, arvioi tuottaja Aleksi Bardy. Hän on dokumenttielokuvan yhdessä ohjaaja Tuukka Temosen yhtiön kanssa tuottaneen Helsinki Filmsin osakas, mutta ei kyseisen dokumentin tuottaja.

Bardy painotti, että kohteille annettava sisällön tarkistusoikeus on aivan eri asia kuin dokumentin esittämisen kielto-oikeus.

– Dokumenttia tehdään toki yhteistyössä, ja myöhemmin tarkistetaan kohteiden kanssa, että lopputulos on oikeanlainen ja totuudenmukainen. Tämä on eri asia kuin se , että yht´äkkiä dokumentin aiheena olevat ihmiset ilmoittavat, että tätä ei tehdä, yksilöimättä, mikä virhe tai ongelma siinä on. Tämä on tietysti täysin kohtuutonta Tuukka Temoselle, joka on käyttänyt kuukausia sen dokumentin tekemiseen, Bardy sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Bardy arveli, että joku dokumentissa olevista ihmistä on hermostunut yksittäisestä kohdasta. Tuottaja ei kuitenkaan sano suoraan kuka tämä "herkkänahkainen" henkilö on.

Myös kohun keskiössä olevan kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen piti olla mukana aamu-tv:ssä, mutta hän perui haastattelunsa.

Vastapuolen olisi pitänyt huolehtia kirjallisesta sopimuksesta

Bardy ei usko, että ohjaaja Temonen olisi antanut tahallaan väärää tietoa Tujuselle. Bardy myönsi, että suullinen sopimus on ollut epäselvä ja johtanut väärinkäsityksiin. Hän kuitenkin sälytti vastuun kirjallisesta sopimuksesta vastapuolelle.

– Raakamateriaalista näimme, että se on tehty yhteistyössä kuvattujen ihmisten kanssa. Siellä on paljon kohtia, jossa sanotaan; Tuukka laita kamera pois, meidän täytyy puhua asiasta, jota ei saa kuvata. Meidän mielestä se osoittaa, että asiasta on sovittu. Jos haluaa tavallista tarkistusoikeutta laajemman oikeuden, niin hänen velvollisuus on huolehtia tarkasta kirjauksesta.

Puoluesihteeri Tujunen syyttää ohjaaja Tuukka Temosta sopimusrikkomuksesta. Tujusen mukaan hänellä piti olla veto-oikeus dokumentissa käytettävään materiaaliin. Lisäksi elokuvan piti hänen mukaansa keskittyä Sauli Niinistöön eikä vaalikampanjaan. Tuukka Temonen on kiistänyt veto-oikeuden olemassaolon.

Tujunen sanoo nyt, ettei ole estänyt esittämistä

Aleksi Bardy sanoi olleensa todella hämmästynyt ja tavattoman pettynyt ohjaajaan ja filmiyhtiöön kohdistuneesta valtavasta painostuksesta. Tujunen sanoi tiistai-iltana vastoin aiempaa kantaansa, ettei hän ole yrittänyt estää dokumentin esittämistä.

– Hän on useaan otteeseen vaatinut kirjallisesti ja suullisesti vaatinut elokuvan levittämättä jättämistä. Viimeisen kerran helmikuun puolivälissä. Kyllä tässä on nyt tapahtunut klassinen takinkääntö asian suhteen. Hyvä päätös, koska estämiselle ei ole mitään järkeviä perusteita.

Aleksi Bardy ei myöskään usko, että Tujusen Temosen ja puoluesihteerin keskustelusta äänittämältä nauhoitteelta löytyisi todiste veto-oikeuden olemassaolosta.

Niinistön vaalikampanjan johtoryhmän väki tukee Tujusen näkemystä veto-oikeudesta ja dokumentin kohteesta. He kertoivat Yle Uutisille, ettei Temosta olisi muuten päästetty kuvaamaan vapaasti kampanjan johtoryhmän kokouksia.

Bardy sanoi, että Kirsi Pihan ja Hanna Laineen kanta perustuu toisen käden tietoon, he eivät ole olleet mitään sopimassa.

Presidentiltä kiihtyneitä puheluita tennisottelusta

Presidentti Sauli Niinistö on myös toivonut, että häntä koskeva yksityisluontoinen materiaali säilytetään Tuukka Temosen yhtiön tai presidentin hallussa. Presidentin viestintäpäällikön Katri Makkosen mukaan yksityisluontoisen kuva- ja äänimateriaalin ei presidentin mielestä kuuluisi olla elokuvan toisella tuottajalla Helsinki-filmillä.

Bardyn mukaan presidentti pelaa kyseisessä kohtauksessa tennistä ja voittaa ottelun. Ohjaaja on ilmoittanut olevansa valmis materiaalin tuhoamiseen, koska ei tarvitse sitä enää.

– Meille on käsittämätöntä, mikä huoli tähän materiaaliin liittyy. Hän saa kyllä kopio nauhasta, mutta emme ymmärrä miksi se pitäisi poistaa meiltä. Yhteiskunnallinen kysymys on, miksi presidentti soittaa useita kiihtyneitä puheluita koskien materiaalia, jossa hän on antanut Temosen kuvata tennisotteluaan, jossa hän pärjää, hämmästeli Bardy.

Lue seuraavaksi