1. yle.fi
  2. Uutiset

VTT kehitti huipputarkan kameran ihosyövän havaitsemiseen - visiona jokapojan älyranneke

Kannettava ja helposti liikuteltava hyperspektrikamera kuvaa ihoalueen parissa sekunnissa. Tulevaisuuden visiona on tavalliselle kuluttajalle valmistettava älyranneke. Samaa tekniikkaa voidaan käyttää myös maataloudessa.

terveys

Ihovyövän havaitsemiseen on kehitetty Suomessa uusi menetelmä. VTT on valmistanut erittäin tarkan hyperspektrikameran, jolla ihosyövän esiasteet voidaan havaita aiempaa aikaisemmin. Alustavat tulokset kamerasta ovat lupaavia.

Kamera pystyy tunnistamaan ihon pinnalta ihosyövän esiasteet, joita ei paljaalla silmällä voi nähdä.

Kannettava ja helposti liikuteltava hyperspektrikamera kuvaa ihoalueen parissa sekunnissa. Kuvausalue on 12 neliösenttimetriä, mikä mahdollistaa laajojen ihoalueiden kuvantamisen kerralla. Hyperspektrikameralla on tutkittu myös hankalasti silmällä erottuvien kasvojen alueen pintamelanoomia.

Ihosyöpien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa myös Suomessa, mikä johtuu liiallisesta altitumisesta auringon UV-säteilylle. Myös väestön ikääntyminen lisää ihosyöpiä.

Kameran kehittäminen on kestänyt vuosia. Läpimurto VTT:llä tehtiin vuonna 2006. Hyperspektrikameralle on myönnetty patentti USA:ssa ja Suomessa. Kameran kokeilussa ovat olleet mukana Jyväskylän yliopisto, Päijät-Hämeen keskussairaala ja HYKSin Iho- ja allergiasairaala.

Keksinnöllä potentiaalia laajaan menestykseen

Patentoidun keksinnön tekijä on VTT:n johtava tutkija Heikki Saari. Saari kertoo, että samaan tekniikkaan perustuvaa, mutta maa- ja metsätalouskäyttöön suunniteltua kameraa valmistetaan jo oululaisessa yrityksessä. Lennokkiin laitettavalla kameralla saadaan tietoa esimerkiksi puulajeista tai siitä, miten peltoja kannattaa lannoittaa.

Saari kertoo, että tulevaisuuden visiona on myös tavalliselle kuluttajalle valmistettava älyranneke. Henkilö voisi ottaa itse rannekkeella kuva vaikkapa luomestaan ja lähettää kuvan lääkärin katsottavaksi. Saari sanoo, että hyperspektritekniikalla otetuista kuvista on saatavissa irti monipuolisesti tietoa ihmisestä - on sovellusten kehittäjien ideoista kiinni, millaisia älyrannekkeita meillä tulevaisuudessa on.

Lue seuraavaksi