1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kuka todella löysi Inarin ohjuksen?"

Sodankylän Askasta löytyy kuollut mies, joka on sidottu hihnoilla poron perään. Hän on tunnettu kovien juttujen lehtimies. KRP:n rikosylikomosario Kari Kairijoki saa tutkittavakseen mystisen tapauksen, jonka jäljet vievät lukijan neljännesvuosisadan takaiseen Inarin ohjuslöytöön.

Erkki Koivula (Kirjailija)
Erkki Koivula
Sirkku Savusalo / Yle

Erkki Koivulan painotuore toinen kirja Suopunkimurha sijoittuu Lapin jylhiin maisemiin. Kylmäveristä murhaa tutkiva poliisimies törmää milloin Sompion pororosvoihin, milloin salaperäisiin naisiin Luoston tanssiparketeilla. Kaikkea verhoaa juuri paljastunut lähes kolmen vuosikymmenen takainen Inarin ohjusmysteeriin liittynyt Suomen armeijan salainen peiteoperaatio Inarinjärvellä.

Kirja, jota ei julkaistu vuosikymmeniin

Kirjailija Erkki Koivula kirjoitti ensimmäisen vedoksensa kirjasta, jossa käsiteltiin Inarin ohjustapauksen omituisuuksia jo heti tuoreeltaan vuonna 1985. Sen aikainen kustantaja kadotti yllättäen kiinnostuksensa kirjan julkaisemiseen. Erkki Koivula epäilee, että käsikirjoitusta oli lukenut joku muukin kuin kustannustoimittaja yksin ja sen julkaisu haluttiin estää.

- Sen aikaiseen ulkopolitiikkaan liittyi mittava salailu, niin Suomessa kuin Neuvostoliitossakin. Tapahtumat Inarinjärvellä tammikuuussa 1985 saivat ainakin minun hälytyskelloni soimaan. Epäilin heti, ettei kaikki ole miltä näyttää. Voi olla, että kirjani silloinen julkaisematta jättäminen liittyy juuri tähän, kirjailija Erkki Koivula sanoo.

Suomen armeijan peiteoperaatio

Erkki Koivula oli paikalla lehtimiehenä, kun Inarin ohjus virallisesti löydettiin. Hän oli viettänyt tulipalopakkasessa Ivalossa kolme viikkoa. Ohjuksen etsintöihin liittyvät omituisuudet herättivät Koivulan kiinnostuksen aiheeseen ja hän päätti kirjoittaa siitä ensimmäisen romaanikäsikirjoituksensa.

- Inarinjärven jäällä näyteltiin juuri silloin sellainen näytelmä. että sen käsikirjoitus oli varmasti kirjoitettu jossain pääesikunnan syövereissä. Paikalla oli kansainvälistä lehdistöä, tiedustelupalveluiden edustajia ja kaiken huippuna itse Joulupukki. Täydellinen peitetarina, Erkki Koivula kertoo.

Faktaa ja fiktiota

Samaan aikaan Inarinjärvellä ohjuskonfliktia tutki myös eteläsuomalainen poliisimies. Hän muistuttaa erehdyttävästi Erkki Koivulan kirjojen päähenkilöä rikoskomisario Kari Kairijokea. Kirjailija Erkki Koivula myöntää Kairijoen esikuvan olevan todellinen. Muutenkin kirjailija sekoittaa faktaa ja fiktiota siihen tyyliin, että lukijan mieleen jää pyörimään useita kysymyksiä. Yksi niistä on ainakin: Kuka todella löysi Inarin ohjuksen?

Lue seuraavaksi