Flamenco-legenda Paco de Lucía kuollut

Espanjalaista Paco de Lucíaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä flamencomuusikoista.

Paco de Lucia Kuva: Jose Albaladejo / EPA

Espanjalainen flamencokitaristi Paco de Lucía on kuollut, sanovat viranomaiset. De Lucía kuoli sydänkohtaukseen Meksikossa, hänen kotikaupunkinsa Algecirasin viranomaiset sanoivat keskiviikkona. Hän oli 66-vuotias.

De Lucíaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä flamencomuusikoista. Hän kehitti uuden flamencotyylin, jossa yhdistellään perinteiseen flamencoon muun muassa jazz- ja bossanova-vaikutteita.

1970–80-luvuilla De Lucía soitti yhdessä jazzpianisti Chick Corean ja fuusiokitaristi Al Di Meolan kanssa. Hän esiintyi myös laulaja Camaron de la Islan kanssa, ja yhdessä he loivat uutta flamencoliikettä.

De Lucía on kertonut taitojensa pohjaksi isänsä puolelta tulevan romanimusiikkiperinteen. Hänen isänsä oli romanimusiikin laulaja.

– Mustalaiset ovat parempia, koska he kuuntelevat musiikkia syntymästään saakka. Jos en olisi syntynyt isäni talossa, en olisi ollut yhtään mitään. En usko spontaaniin nerokkuuteen, De Lucía on sanonut.

Paco de Lucía eli syntymänimeltään Francisco Sánchez Gómez oli syntynyt 21. joulukuuta 1947 Cádizissa, Espanjassa melko vaatimattomissa oloissa. Jo 12-vuotiaasta saakka hän esiintyi soittamalla tablaoissa eli perinteisissä, savuisissa flamencokapakoissa. Levyttämisen hän aloitti 15-vuotiaana ja 18-vuotiaana hän julkaisi ensimmäisen albuminsa.

Viimeisinä vuosinaan Paco de Lucía asui sekä Meksikossa että Espanjassa. Algecirasissa viranomaiset julistivat kahden päivän virallisen suruajan kuoleman vuoksi.