Kokenut kiinteistönvälittäjä: Toimistojen pudotuspeli jatkuu Kokkolassa

Kokkola on käynyt kiinteistönvälittäjille ahtaaksi. Markkinoilla on niin paljon väkeä, että osa jäi esimerkiksi tammikuussa kokonaan ilman kauppoja. Pitkään alalla ollut kiinteistönvälittäjä Mikael Rauma uskoo, että Aktia Kiinteistönvälityksen vetäytyminen kilvasta on vasta pudotuspelin alkua.

talous
Asunto myytävänä-kyltti.
Aki Kopsala / Yle

Kokkolalainen Mikael Rauma aloitti työt kiinteistönvälittäjänä lähes 30 vuotta sitten. Vielä 80-luvulla Kokkolassa oli vain viisi kiinteistönvälitystoimistoa – nyt niitä on jo 13. OP-kiinteistökeskuksessa työskentelevä mies toteaa, että alan kilpailutilanne on kaupungissa erittäin kova.

– Keskimääräisin välityspalkkioin laskettuna päädytään hieman alle 2 miljoonan euron välityspalkkiokertymään. Se ei riitä elättämään alalla työskenteleviä, Rauma toteaa.

Rauman mukaan Kokkolassa tehtiin tammikuussa noin 40 asuntokauppaa. Välittäjiä on 45, joten osa jäi siten kokonaan ilman kauppoja.

– Jotkut tekivät parikin, joten aika usealta jäivät kaupat tekemättä.

Rauman mukaan alalle on tullut liikaa toimijoita 2008 luvulta alkaen, jolloin markkinoilla oli hyvä tilanne. Nyt tilanne on toinen, ja toimistojen pudotuspeli on alkanut. Yle Keski-Pohjanmaan uutisoi keskiviikkona, että pelin ensimmäinen uhri on Aktia Kiinteistönvälitys.

– Heidän markkinaosuutensa on ollut niin pieni, ettei se alalle jääviä pelasta. Tänne jää edelleenkin liikaa toimistoja ja välittäjiä.

– Uskallan ennustaa, että vielä tämän vuoden aikana alalta poistuu muutamia toimijoita. Luulisin, että hankalimmassa tilanteessa ovat pienet ja uudet toimijat, Rauma sanoo.

Välityspalkkiot laskussa

Kiristynyt kilpailutilanne on syönyt välityspalkkioita.

Uskallan ennustaa, että vielä tämän vuoden aikana alalta poistuu muutamia toimijoita.

Mikael Rauma, kiinteistönvälittäjä

– Kilpailu näkyy siinä, että saadakseen kohteita myyntiin uudet välittäjät joutuvat lupaamaan hieman liian korkeita hintoja ja alhaisia välityspalkkioita.

– Tämä johtuu siitä, kun he eivät kuitenkaan pysty puhumaan ammattitaidosta, koulutuksesta, suurista organisaatioista, luotettavuudesta tai pätevyydestä, Rauma sanoo.

Rauman Etuovi.com -verkkosivuilta tekemän vertailun mukaan asuntojen hinnat ovat pompanneet viime vuodesta. Vuonna 2013 Kokkolassa myytiin 34 yli 200 000 euroa maksanutta omakotitaloa. Tällä viikolla myynnissä on juuri yhtä monta (34 kpl) yli 250 000 maksavaa omakotitaloa. Nyt myynnissä on jo 59 yli 200 000 euron omakotitaloa.

Rauman kokoamien tietojen mukaan Kokkolassa on myynnissä reilu 330 asuinkohdetta.