Lavrov vaatii Etyjiä tuomitsemaan nationalismin nousun Ukrainan länsiosassa

Ukrainan tuore poliittinen myllerrys on lisännyt huolta maan jakautumisesta, sillä osa kansasta haluaa läheisempiä suhteita Venäjään, osa länteen.

Ulkomaat
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov Vasily Maximov / AFP

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaatii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä tuomitsemaan "nationalistismin ja uusfasismin nousun" Ukrainan länsiosassa.

Venäjän ulkoministeriön lausunnon mukaan Lavrov vaatii Etyjiä myös tuomitsemaan vaatimukset venäjän kielen kieltämiseksi, venäjää puhuvan väestön muuttamisesta "ei-kansalaisiksi" ja ilmaisuvapauden rajoittamiseksi. Lavrovin lausunto on Moskovan tuorein tyytymättömyyden ilmaus Ukrainan aikomuksiin tehdä ukrainasta jälleen pakollinen kieli virallisissa asiakirjoissa.

Etyj ei toistaiseksi ole kommentoinut Lavrovin vaatimusta.

Ukrainan poliittinen myllerrys on lisännyt huolta maan jakautumisesta länsi- ja venäjänmielisiin alueisiin. Mielenosoitusten taustalla oli kiista siitä, tulisiko Ukrainan suuntautua enemmän EU:hun vai Venäjään. Presidentti Viktor Janukovitšin vastaiset mielenosoitukset alkoivat marraskuussa, kun tämä perui aikeensa allekirjoittaa yhteistyösopimus EU:n kanssa.

Mielenosoitukset saivat kannatusta etenkin Ukrainan länsiosassa, mutta idässä ja etelässä kannatus on ollut vähäisempää. Ukrainan väestöstä noin kaksi kolmasosaa puhuu äidinkielenään ukrainaa ja 30 prosenttia venäjää. Venäjänkielisiä on etenkin Itä-Ukrainassa, joissa myös Janukovitšin kannatus oli viime vaaleissa suurinta.

Sosiaalisia protesteja tutkiva sosiologi Volodymyr Ištšenko totesi Yle Uutisille alkuviikolla, että pelot länsiukrainalaisesta kansallismielisyydestä on saanut monet itäisen Ukrainan venäjänkieliset asukkaat hyljeksimään protestiliikettä.

Keskiviikkona Krimin pääkaupungissa Simferopolissa osoittivat mieltään sekä uutta hallitusta tukevat tataarit että läheisempiä suhteita Venäjään toivova ryhmä. Ukrainan lippuja liehuttaneiden tataarien mielenosoitukseen osallistui uutistoimisto AP:n mukaan yli 7 000 ihmistä. Pienemmässä Venäjä-mielisten mielenosoituksessa heilutettiin Venäjän lippuja. Ukrainaan kuuluvalla Krimin niemimaalla sijaitsee Venäjän laivastotukikohta.

Lähteet: Reuters, AP, Itar-Tass