Töyhtöhyyppiä on palannut jo satamäärin – "Enemmän kuin aikaisemmat helmikuut yhteensä"

Töyhtöhyyppä on muuttamassa Suomeen noin kolmisen viikkoa etuajassa. Siitä on tehty havaintoja pääasiassa Uudellamaalla, mutta myös Pirkanmaalla ja länsirannikolla Kristiinankaupunkia myöten.

luonto
Töyhtöhyyppä.
Tero Mikkonen

Töyhtöhyypät ovat palaamassa Suomeen ennätysmäisen aikaisin. Ne ovat aloittaneet muuttonsa jopa kolme viikkoa etuajassa. Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLifen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että töyhtöhyypästä tehtiin noin 400 havaintoa pelkästään tiistain kuluessa.

– Se on varmasti yhtä paljon kuin kaikki aikaisemmat töyhtöhyyppähavainnot helmikuilta yhteenlaskettuna. Niitä ei ole koskaan havaittu näin paljon. Ei ole poikkeuksellista, että joku yksilö tulee näin aikaisin, mutta ne ovat olleet yksittäistapauksia, Södersved päivittelee.

– Normaalisti ensimmäiset töyhtöhyypät havaitaan maaliskuun 10. päivän paikkeilla, ja niiden päämuutto on kaksi viikkoa myöhemmin.

Myös kiurut kiiruhtavat Suomeen

Viime vuonna vastaavia määriä havaintoja tehtiin vasta huhtikuun alkupuoliskolla. Ennätysmäisen aikaista muuttoliikettä selittää poikkeuksellisen leuto sää.

– Kun ulos katsoo, löytyy selitys. Kaikki paikat ovat lumettomia, ja vaikka tänään [keskiviikkona] on pakkasta, niin lämpötila on ollut pitkään plussan puolella. Lisäksi ilmavirtaus on käynyt etelän ja lounaan suunnasta jo pitkään. Silloin sitä herää linnussa aatteita, että voisiko jo lähteä matkaan, Södersved huomauttaa.

Suomeen kesäksi muuttavat töyhtöhyypät talvehtivat Länsi- ja Lounais-Euroopassa. Södersved arvioi, että ne lentävät tänne kauimpaa Espanjasta ja suurin osa Ranskasta. Ne lähtevät sieltä pohjoiseen tammi- ja helmikuussa ja etenevät sen jälkeen sään mukaan. Varhaisen tulijan etuna on, että se pääsee valtaamaan reviirinsä parhailta paikoilta.

Töyhtöhyypän lisäksi Suomeen on kiiruhtanut myös kiuruja. Niistä ei ole tehty yhtä paljon havaintoja kuin töyhtöhyypistä, mutta kuitenkin kymmeniä. Lisäksi on bongattu muun muassa metsähanhia, kanadanhanhia ja kangaskiuruja.

– Aina joka vuonna joku ihmeen aikainen eksyy joukkoon, tiedottaja Jan Södersved huomauttaa.

Takatalven tullen lintu lentää etelään

Hänen mukaansa linnuilla ei ole hätää, vaikka takatalvi iskisi.

– Nämä linnut, jotka tänne ovat keksineet tulla, lähtevät silloin takaisin etelään. Meillä on usein huhtikuussa takatalvimuuttoja, jolloin esimerkiksi töyhtöhyyppiä voi lähteä satamäärin, Södersved selittää.

Hän huomauttaa kuitenkin, että sää vaikuttaa jatkuvan samankaltaisena. Silloin lintujen suuri paluumuutto voi käynnistyä aikaisemmin kuin koskaan. BirdLifen Tiira-lintupalveluun on kerätty lintuhavaintoja järjestelmällisesti 1980-luvulta lähtien, mutta se sisältää Södersvedin mukaan hyvää tietoa 1960-luvulta lähtien.