Sveitsiläispankkien veronkiertoavusta lisää todisteita

Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät useiden sveitsiläispankkien auttaneen Yhdysvaltain kansalaisia kiertämään veroja. Credit Suisse -pankin johtaja puolustaa pankkiaan.

talous

Sveitsiläinen pankkialan yhtiö Credit Suisse on auttanut asiakkaitaan kiertämään veroja Yhdysvalloissa, väitetään Yhdysvaltojen kongressin alakomitean julkaisemassa raportissa.

Kaikkiaan yhdysvaltalaiset syyttäjät epäilevät 14:ää sveitsiläistä finanssialan laitosta avunannosta veronkiertoon.

Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan osansa nuhteista saavat myös yhdysvaltain omat viranomaiset, jotka ovat vuosien mittaan saaneet vain muutamia syyllisiä kiinni.

Raportin mukaan sveitsiläispankeissa oli viranomaisten tietymättömissä erillisiä tilejä yli 22 000 yhdysvaltalaisella asiakkaalla. Näillä tileillä oli vuosina 2001-2008 rahaa jopa 12 miljardia dollaria eli noin 8,7 miljardia euroa, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Veronkiertojupakan suurimpana syyllisenä pidetyn Credit Suisse -pankin johtaja Brady Dougan puolustaa pankkiaan. Financial Times -lehden mukaan Dougan huomauttaa, että alakomitea on tehnyt tutkinnassaan virheitä, eivätkä kaikki Sveitsissä olevat yhdysvaltalaisten tilit olleet viranomaisilta piilossa.

Lisäksi Dougan toteaa selvityksessään, että osa työntekijöistä ja pankkiireista piti tilien yksityiskohtia salassa myös emopankilta.

Alakomitean raportin mukaan tilien lisäksi pankeissa autettiin asiakkaita perustamaan yrityksiä Yhdysvaltain ulkopuolelle ja suunnittelemaan varojen siirtoa niin, etteivät Yhdysvaltain viranomaiset päässeet siirroista selville. Tilien avulla häivytettiin tieto siitä, että ne olivat nimenomaan amerikkalaisten hallussa, joten niistä ei maksettu veroja Yhdysvaltoihin.

Kongressin komitea on esittänyt, että nyt Yhdysvaltain hallinnon pitäisi aloittaa tiukat juridiset toimet näitä pankkeja vastaan.

– Aivan liian kauan kansainväliset finanssialan toimijat, kuten Credit Suisse, ovat laittomasti keränneet voittoja veroparatiisiensa avulla, kertoo alakomitean jäsen, senaattori John McCain.

Hänen mukaansa tällainen veronkierto on vienyt Yhdysvaltain verotuloista jopa miljardeja dollareita vuosien aikana.

Komitean raportin julkaisemisen jälkeen muun muassa Credit Suissen osake on ollut selvässä laskussa.

Lähteet: Reuters