1. yle.fi
  2. Uutiset

Tove Janssonin kollega satuhahmoja kuvaavasta seinämaalauksesta: "Sellaista p***aa"

Kuvataiteilija ja muumien äiti Tove Jansson toi värikkäillä seinämaalauksillaan iloa sodista toipuvaan Suomeen 1940-50-luvuilla. Teokset elävät yhä. Yksi niistä on seitsemän metriä leveä, satuhahmoja kuvaava monumentaalimaalaus lasten kulttuurikeskuksessa Kotkassa.

Tove Jansson
Tove Janssonin seinämaalaus, jossa satuhahmoja metsässä.
Juha Korhonen / Yle

Lasten kulttuurikeskuksen seinällä Kotkassa istuskelee muumikirjoista tuttuja hahmoja teltan luona nuotion ääressä. Muumihahmot ovat värikkäitä, vihreitä ja sinisiä, 2010-luvun lapsen silmälle ehkä vieraita.

– On kerrottu, että toisen maailmansodan jälkeen julkisiin tiloihin haluttiin kauneutta ja värikkyyttä. Lapsille suunnatuissa töissä väritys tietysti on erilaista kuin aikuisille tehdyissä, pohtii lasten kulttuurisihteeri Heli Toikka.

Teoksen tilasi nykyisen lasten kulttuurikeskuksen tiloissa 40-luvulla toiminut yksityinen päiväkoti. Se valmistui vuonna -49. Muumien lisäksi maalauksessa on muitakin satuhahmoja kuten prinsessa ratsastamassa valkoisella hevosella kohti aarrearkkua.

– Prinsessa on hyvin Tove Janssonin prinsessan eikä Disney-prinsessan näköinen. Hahmoja löytyy joka puolelta. Työ on sitä vanhaa Tove Janssonia ja vanhoja muumeja prikulleen niin kuin silloin on ollut.

Tehdastaidettakin

Tuula Karjalainen kertoo Tove Janssonin elämänkerrassa, että Janssonista oli ihanaa tehdä maalaus lapsille. Ennen sitä hän oli maalannut töitään Pitäjänmäen Strömbergin tehtaille.

– Tove oli kertonut ikätoverinsa, taiteilijakollega Uuno Koistisen tulleen katsomaan valmistumassa olevaa maalausta ja tuhahtaneen: "Sellaista paskaa", Heli Toikka lainaa Janssonin elämänkertaa.

Kirjan mukaan lausahdus voi kuvata lapsille suunnatun tai yleisesti naisten tekemän taiteen aliarvostusta.

Haminan historia esillä sadun keinoin

Jansson on maalannut kymmenkunta seinämonumentaalia.

Toinen Kotkassa sijaitseva maalaus valmistui vuonna -51 ammattikoulun, nykyisinkin ammattiopetuksen käytössä olevan Kotekon seinään.

Haminassa Jansson maalasi taulun Seurahuoneen Marskin salin seinään. Marskin salin maalaus on tarina meren pohjasta ja se kuvaa Haminan historiaa sadun keinoin. Teos valmistui vuonna 1952.

Maalauksia löytyy myös mm. Auroran sairaalasta Helsingistä ja Porissa sijaitsevasta päiväkoti Taikurinhatusta. Päiväkotiin vuonna -84 valmistuneet kolme maalausta ovat Janssonin viimeiset julkiset öljymaalaukset.

Ei pelkkää sokerilla sirottelua

Katsojilleen maalaukset ovat rakkaita.

– Meidän työyhteisöllemme tämä on erittäin tärkeä, kuin helmi. Tilat ovat pienet, mutta meillä käy täällä turisteja ja lapsiryhmiä, Heli Toikka toteaa kulttuurikeskuksen maalauksesta.

Teos on lapsille tehty, mutta siinä on myös aikuisiin vetoavia tasoja.

– Täällä on synkkiäkin juttuja, kaiken maailman rosvoja menee metsässä, että ei tämä sokerilla siroteltu tarina ole.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Tove Janssonin syntymästä.

Lue seuraavaksi