1. yle.fi
  2. Uutiset

Hurjapäät ajavat piikkirenkaisilla pyörillään lujaa Joensuussa

Joensuussa on mahdollisuus lauantaina seurata perinteistä moottoriurheilua, jossa kylmähermoiset aikuiset miehet ajavat polvi jäässä hurjaa vauhtia jarruttomilla ja piikkirenkaisilla moottoripyörillään pellolle rakennetulla radalla. Tapahtuma on jääspeedwayn SM-finaali.

urheilu
Noin 25 vuotta vanha Jawan speedwaymoottoripyörä ja Timo Eronen.
Jouki Väinämö / Yle

Joensuussa ajetaan lauantaina piikkirenkaisilla moottoripyörillä lujaa jääradalla. Jääspeedwayn SM-finaalin järjestelyistä vastaa Pohjois-Karjalan Moottorikerho.

Viime päivät järjestäjille on soitettu ympäri Suomen ja varmistettu, että onko rata todellakin kunnossa. Ja onhan se.

Kulhontien ja Iiksenjoen kulmauksessa sijaitsevalle pellolle on tehty kilpailukeskus ratoineen. Jään paksuus on keskimäärin yli 20 senttimetriä, joka riittää erinomaisen hyvin kisan läpiviemiseen.

Epäilevien tuomaiden yhteydenotot ymmärtää, koska edellinen kunnon jäärataleiri on päästy Suomessa ajamaan joulukuun alussa Yli-Torniossa. Sen jälkeen alkoi vetinen ja lämmin talvi, ja kisa toisensa jälkeen jouduttiin perumaan.

Piikit purevat

Jääspeedwayta ajetaan 1-sylinterisillä ja 4-tahtisilla moottoripyörillä, joiden tilavuus on 500 kuutiosenttimetriä. Polttoaineena käytetään metanolia ja voiteluaineena risiiniöljyä.

Tehoa koneesta löytyy 60-70 hevosvoimaa. Kilpapyörien hallitseva moottorivalmistaja on ollut jo kymmenet vuodet tsekkiläinen Jawa.

Jäällä tarvitaan kunnon piikit. 28 milliä pitkiä piikkejä on eturenkaassa 150-200 kappaletta. Takana piikkejä on yli 200.

Pyörässä on kaksi vaihdetta, mutta ei lainkaan jarruja. Niitä ei tarvita, koska ykkösellä rouhaistaan liikkeelle ja ennen ensimmäistä mutkaa laitetaan kakkonen sisään - sen jälkeen ajetaan niin pitkään kuin kierroksia ja vauhtia piisaa.

- Viime vuonna Mats Järf ajoi täällä, samanmittaisella radalla rataennätyksen. Se on 60,2 sekuntia neljä kierrosta seisovalla lähdöllä, kilpailujohtaja Timo Eronen kertoo.

Hermo pitää

Kun jääspeedwayssa vauhti voi nousta pääsuoran päässä noin 140 kilometriin tunnissa, ei laji sovi heikkopäisille. Timo Eronen sanoo, että kuskilta vaaditaan kylmähermoisuutta.

- Tämä on vähän vanhempien harrastajien laji. Täällä ei ihan 18-kesäisiä kavereita näy. Useimmilla kuskeilla on kymmeniä vuosia takana.

Varmasti jokainen pitempään ajanut on saanut henkilökohtaista kosketusta pyörien piikkilöihin.

Timo Eronen

Jääspeedwayssa sattuu harvoin vakavampia onnettomuuksia. Mutta kun miehet painavat polvi jäässä hurjaa vauhtia piikkirenkailla varustetuilla kiitäjillä, niin hyvistä suojavarusteista huolimatta tulee kolhuja.

- Aika monet kuskit kertovat perinteisenä vitsinä, että jääspeedwaymiehet harrastavat lävistyksiä. Varmasti jokainen pitempään ajanut on saanut henkilökohtaista kosketusta pyörien piikkilöihin, Timo Eronen kertoo.

Lauantaina Iiksensuuntien varrella Joensuussa kello 12 alkavaan kisaan odotetaan yli 1 000 katsojaa.

Lue seuraavaksi