Kansanedustajat istutetaan iltapäiväksi ruuhkassa jumittavan autoilijan arkeen

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa pelätään, että suuret liikennehankkeet painavat ohituskaistaa, kun valtio jakaa rahaa liikenteen parantamiseen. Kymmenet tuhannet asukkaat junnaavat päivittäin Helsingin seudun ruuhkissa.

Kotimaa
Liikenneruuhka heijastuu auton taustapeilistä.
Mika Kanerva

Helsingin seudun kehyskunnat tuntevat jääneensä pääkaupunkiseudun suurten liikennehankkeiden, kuten Kehäradan ja Länsimetron varjoon.

– Jo vuosia liikennehankkeet Keski-Uudellamaalla ovat olleet erittäin vähissä. Myökään Ely-keskuksella ei ole riittävästi rahoitusta. Kyllä täällä ollaan todella huolestuneita, kertoo Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu.

Tuusulassa asiaan halutaan nyt muutos. Keskiviikkona valtiovarainvaliokunnan liikennejaosto kyyditetään bussillä Tuusulaan iltapäiväruuhkassa, jotta he saisivat maistiaisen pendelöivän kuntalaisen arjesta.

Kyllä se on ihmisiä rassaava asia täällä meidän seudulla.

Hannu Joensivu

– Me haluamme heille ihan käytännössä esitellä heille iltapäiväruuhkassa näitä liikenteen pullonkauloja mitä meillä täällä Tuusulassa ja Keski-Uudellamaalla on nyt laajemminkin.

Eniten palautetta saadaan liikenteestä

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat kasvaneet vauhdilla viime vuosikymmenet ja pelkästään Keski-Uudenmaan kunnissa asuu yli 300 000 ihmistä.

Joensivun mukaan liikenne ja ruuhkat on suurin yksittäinen asia, josta kunta saa palautetta.

– Kyllä se on ihmisiä rassaava asia täällä meidän seudulla.

Suurimmat ongelmakohdat Tuusulassa ovat tällä hetkellä ruuhkautuvat Tuusulanväylä ja Koskenmäen kiertoliittymä.

– Tulevaisuudessa vaaditaan suuria liikenneinvestointeja esimerksi Rykmentinpuiston takia, joka on Hyrylään tuleva suuri asuinalue. Näitä kohteita ja liikenteen pullonkaulujo esittelemme heille.

Kunnassa on suuret toiveet iltapäivän kiertoajelusta.

– Toivottavasti se lisää ymmärrystä, kun seuraavia liikennepoliittisia selontekoja linjataan. Toivottavasti nämä asiat ja meidän huoli ovat siellä sitten mielessä, Joensivu lopettaa.