Allergisen outo kevät: Hiekka menee, siitepöly tulee

Katujen hiekoitushiekkoja on jo alettu siivota esimerkiksi Helsingissä mikä helpottaa allergikkojen elämää. Toisaalta lämmin sää on saanut siitepölyt liikkeelle poikkeuksellisen varhain.

Kotimaa
Lepän kukinta on alkamassa Kotkan rannikolla.
Raine Martikainen / Yle

Allergikoille on tänä keväänä luvassa sekä hyviä että huonoja uutisia. Esimerkiksi Helsingissä on jo aloitettu katujen siivous hiekoitushiekasta ja -sorasta mikä helpottaa huomattavasti allergikkojen elämää.

Katupöly on ollut etenkin loppukeväästä monta viikkoa kestävä riesa. Nyt siivoukset on aloitettu

Kyllä tämä pääsi kyllä yllättämään, kun tuntuu että just on joululomista päästy ja nyt mennään jo siitepölyoireissa!

Anne Vuorenmaa

poikkeuksellisen aikaisin, sillä lunta ei enää etelässä ole.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo, että siivousten aloittaminen on otettu ilolla vastaan.

- Katupölyhän saattaa aiheuttaa terveellekin oireita, mutta allergikoille ja astmaatikoille oireita tulee enemmän ja tämä on ilouutinen. Elämänlaatu paranee, kun ei tarvitse miettiä mistä liikkuu vaan voi mennä suorinta reittiä.

Koivuallergiset, pilleripurkille jo nyt!

Samalla kun katupölyn kiusa helpottaa, allergiset joutuvat kuitenkin painimaan kevään toisen pulman kanssa. Siitepölykausi on sekin alkanut poikkeuksellisen aikaisin ja esimerkiksi pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo.

- Kyllä tämä pääsi kyllä yllättämään, kun tuntuu että just on joululomista päästy ja nyt mennään jo siitepölyoireissa!

Vuorenmaa muistelee, että hänen kymmenvuotisen allergianeuvojan uransa aikana ei ole näin aikaisin allergialääkkeitä aloiteltu. Myös koivuallergikkojen on syytä hakeutua apteekkiin viimeistään nyt.

- Kaikesta tärkeintä on että aloittaa sen allergialääkityksen jo nyt jos on koivuallergikko, koska odotettavissa on kenties hieman normaalia runsaampi siitepölykausi.