1. yle.fi
  2. Uutiset

Allergikko kärsii aikaisesta siitepölykaudesta: "Jollain tavalla kevät pitää kuitenkin mennä"

Lepän siitepölyä on jo Pohjois-Savossa. Myös katupöly kiusaa astmaatikkoja.

Kausiluonteiset allergiat
siitepöly
Yle

Aikainen kevät saattaa aloittaa siitepölykauden poikkeuksellisen varhain Pohjois-Savossa. Lepän ja pähkinäpensaan kukinta on tuonut jo siitepölyä ilmaan Etelä-Suomessa.

Kuopion korkeudella siitepöly ei kuitenkaan vielä kiusaa pahasti astmaatikkoja. Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan lepän siitepölyä on jo ilmassa vähäisiä määriä myös Pohjois-Savossa.

Kuopiolainen Urho Koistinen on kärsinyt astmasta yli 30 vuotta. Myös siiitepölyallergia vaatii lääkitystä. Kuopion seudun hengitysyhdistyksessä aktiivisesti toimiva Koistinen ennakoi, että siitepölykausi voi alkaa tänä keväänä keskimääräistä aiemmin.

- Vielä on vaikea sanoa milloin siitepöly jälleen kiusaa. Jollain tavalla kevät pitää kuitenkin mennä, olipa se millainen tahansa.

Katupöly tuo harmeja astmaatikoille

Urho Koistisen tavoin moni allergikko kärsii keväisin myös katupölystä. Esimerkiksi Kuopion keskustassa ilmanlaatu heikkenee selvästi kevään edistyessä, kun hiekoitushiekat pöllyävät.

Urho Koistinen välttää keskustassa liikkumista pahimpaan pölyaikaan, sillä nenä menee nopeasti tukkoon ja silmät vuotavat.

Siitepölykaudella Koistinen lisää lääkitystään moninkertaiseksi.

- Minulle pahimpia ovat koivu ja leppä. Vaikea sanoa millaista elämäni olisi, jos ei olisi siitepölyallergiaa. Lapsesta asti on ollut tukkoisuutta nenässä.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan koivujen ja eri heinien siitepölystä saa oireita 10-20 prosenttia suomalaisista. Yksikkö avaa aluesivut ajankohtaisesta siitepölytilanteesta lähipäivinä.

Lue seuraavaksi