"Ei kaksi miestä voi mennä oopperaan", sanoi taksikuski

Yle Uutisten julkaisemaan syrjintäkarttaan tuli satakunta merkintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Osallistu
Homopari suutelee toisiaan.
YLE / Grafiikka

Yle Uutisten syrjintäkarttaan kertyi merkintöjä syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen perusteella noin 100. Kysyimme syrjintäkartalla yleisöltä, minkälaista syrjintää ihmiset ovat eri puolilla Suomea kokeneet. Kaikkiaan merkintöjä kertyi yli 700.

Eniten merkintöjä liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen tuli huutelusta tai loukkkaamisesta julkisella paikalla. Erityisen moni mainitsi huutelijan olleen joko yksittäinen vanhus – mies tai nainen – tai nuorisojoukko. Moni kertoi kokeneensa huutelun lisäksi uhkaavaa käytöstä tai esimerkiksi päälle sylkemistä.

Karttamerkinnät kertovat myös seksuaalivähemmistöjen kokemasta fyysisestä väkivallasta ja rankasta koulukiusaamisesta, johon opettajatkaan eivät välttämättä puutu. Seksuaalivähemmistöt kertovat kokeneensa syrjintää myös lääkärissä ja sairaalassa asioidessaan.

Moni kertoi kokeneensa syrjintää työpaikalla jopa esimieheltä:

Esimies lopetti minulle puhumisen (kun sai tietää, että olen lesbo). Jos hänen piti minulle sanoa jotain, hän vain tyynesti sanoi toiselle esimiehelle (vieressä), että sanotko sille näin ja näin.

Kartassa tuli esille myös tapauksia, joissa esimerkiksi muslimien kerrottiin syrjineen homoseksualeja, tai homomiesten kerrottiin syrjineen lesboja.

"Kolmen miehen joukkio huuteli minulle Allahin rankaisevan homoja kiduttamalla heitä helvetissä ikuisesti. Olin poikaystäväni kanssa menossa käymään ystävän luona. Olen itse mies."

"Lesbona minulla on useita syrjintäkokemuksia homoravintolasta. Homomiehet käskevät minua menemään kotiin kun suutelen tyttöystävääni, koskettelevat sopimattomasti ja puhuvat halventavasti sukupuolestani."

Eräs koki tulleensa syrjityksi vakuutusyhtiön asiakkaana:

"Vakuutusyhtiö ei suostunut tekemään meille yhteistä kotivakuutusta asuntoomme, vaan molemmilla tuli olla oma kotivakuutus. Asia perusteltiin sillä, että emme ole avopuolisoita."

Jopa taksikuski kertoi eräälle homoparille, että hänen mielestään miesten käytös oli liian erikoista:

"Ei kaksi miestä voi mennä oopperaan", sanoi taksikuski.