Takapenkki on autossa turvallisin paikka raskaana olevalle

Turvavyö saattaa olla sikiölle kohtalokas, mikäli odottava äiti on laittanut turvavyön väärin. Liikenneturvan koulutusohjaaja neuvoo, että kaikkein turvallisin paikka odottavalle äidille olisi takapenkki, mikäli ratin taakse ei ole pakko mennä.

Kotimaa
Turvavyön kiinnitys raskaana ollessa
Jari Laasanen / Yle

Huolimaton turvavyönkäyttö saattaa olla kohtalokas raskaana olevalle ja aiheuttaa vaurioita sikiölle. Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi kertoo miten turvavyö tulisi raskaana ollessa kiinnittää.

– Turvavyötä ei saa laittaa vauvavatsan päälle vaan alle, lantioluiden päälle mahdollisimman alas. Rintavyö menee sitten rintojen välistä sekä pään ja olkapään välistä. Ei missään nimessä rintavyötäkään kainaloon tai selän taakse. Jos rintavyö on selän takana niin yläkroppa pääsee tulemaan yli ja se on vahingollista sikiölle. Moni laittaa rintavyön kainaloon, mutta onnettomuustilanteessa vyö saattaa mennä kylkiluiden väliin ja aiheuttaa vaurioita.

Turvavyön alentajia ei välttämättä tarvita

Tomi Rossi ei suosittele markkinoilla olevia turvavyön alentimia ratkaisuksi raskaana olevan turvavyön käyttöön.

– Turvavyön alentimista ei ole mitään varsinaista haittaakaan ja mikäli sellaisen hyväksi kokee niin voihan sellaista käyttää. Varsinaista suurta hyötyäkään en niissä näe, että ei sellaista kannata rynnätä ostamaan jos ei satu jo alentajaa omistamaan.

Takapenkki on turvallisin paikka

Turvallisin paikka autossa raskaana olevalle on takapenkki. Jokaisella äidillä ei ole kuitenkaan kuljettajaa käytössään, joten oikeanlaiseen turvavyön käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

– Nykyaikana etupenkki on aikuiselle autossa turvallisin paikka, koska siinä on turvatyynyt ja turvavyön kiristimet. Raskaana olevalle matkustajalle suosittelisin kuitenkin takapenkkiä mahdollisuuksien mukaan. Takapenkillä ei ole mahaan kohdistuvia tyynyjä ja on sikäli oikea paikka raskaana olevalle. Toki, jos joutuu ajamaan niin takapenkiltä se on odottavan äidinkin hankala ajella. Jos raskauden loppuvaiheessa pystyisi välttämään ajamista ja voisi istua takapenkillä niin se olisi turvallisempi, kuin etupenkki, Rossi kiteyttää.