Ruotsin kuningashuoneen kuopus sai nimekseen Leonore Lilian Maria – video

Samalla vahvistui, että prinsessa Madeleinen tyttärestä tulee Ruotsin prinsessa, vaikka asuminen ulkomailla herättääkin kysymyksiä hänen paikastaan perimysjärjestyksessä.

Prinsessa Madeleinen tytär.
Ruotsin kuningashuone ilmoitti kuopuksen nimen ja tittelin keskiviikkona.

Prinsessa Madeleinen ja hänen yhdysvaltalaisen puolisonsa Christopher O'Neillin tyttären nimi on kerrottu julkisuuteen. New Yorkissa viime viikolla syntyneen tytön koko nimi on Leonore Lilian Maria.

Ennen nimen ilmoittamista Ruotsissa veikkailtiin, että vahvimmat nimiehdokkaat olisivat Elouise, Alice ja Desirée. Asiantuntijoiden arvioita olivat kuningassuvussa kulkevat Alice, Lilian tai Eva.

Nimen julistanut isoisä, kuningas Kaarle XVI Kustaa, ilmoitti samalla, että Leonore on Ruotsin prinsessa ja Gotlannin herttuatar. Hänen asemastaan perimysjärjestyksessä on kuitenkin epäselvyyttä, koska hän ei varttune Ruotsissa, vaan vanhempiensa asuinmaakseen valitsemassa Yhdysvalloissa.

Näillä näkymin pikkuprinsessa on perimysjärjestyksessä viides tätinsä Victorian, serkkunsa Estellen, enonsa Carl Philipin ja äitinsä Madeleinen jälkeen. Paikalla on merkitystä: se sanelee prinsessalle tiettyjä velvollisuuksia.

Kansalaisuus, uskonto ja etenkin asuinmaa ratkaisevat

Prinsessa Leonoren aseman kannalta ratkaisevaa on, kuinka paljon aikaa hän viettää äitinsä kotimaassa ja oppii tuntemaan sen yhteiskuntaa ja kuinka hyvin hän oppii ruotsin kieltä.

Laki ei kuitenkin aseta näissä kysymyksissä yksiselitteisiä vaatimuksia, toisin kuin uskonnon suhteen: perimysjärjestys edellyttää protestanttista uskoa. Leonoren isä Christopher O'Neill on katolilainen. Tytär kuitenkin kastettaneen protestantiksi kuninkaanlinnan kirkossa Tukholmassa myöhemmin tänä vuonna, hovia tuntevat tarkkailijat sanovat.

Vastaavaa tilannetta ei ole jouduttu pohtimaan koskaan ennen, sillä kuninkaalliseen perheeseen on syntynyt ulkomailla pelkästään tyttäriä, eikä heillä ollut paikkaa perimysjärjestyksessä ennen vuoden 1980 lakimuutosta.

Kysymys Ruotsin kansalaisuudesta ei nouse ongelmaksi: ruotsalaisen äidin tytär saa aina Ruotsin kansalaisuuden synnyinpaikasta riippumatta. New Yorkissa syntyessään Leonoresta tuli heti myös Yhdysvaltain kansalainen.