1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuormakohtainen kosteusmittaus hyödyttää energiantuottajaa ja -kuluttajaa

Biopolttoaineesta lämpöenergiaa tuottavat voimalaitokset saavat jatkossa entistä perinpohjaisempaa tietoa polttamansa raaka-aineen energiasisällöstä. Kajaanissa on oivallettu, että jokaisesta turve- tai hakerekallisesta kuormakohtaisesti mittaamalla tehty laaduntarkkailu hyödyttää niin voimalaitosta kuin kaukolämmönkäyttäjää.

Kotimaan uutiset
hake, bioenergia, kuorma, kuljettaja.
Kuljettaja ottaa hakekuormasta näytteen.Kalle Heikkinen / Yle

Siitä lähtien, kun biopolttoaineita on poltettu voimalaitoksilla on ongelmana ollut, ettei kosteus- ja energiasisältöä tietoa ole pystytty luotettavasti määrittämään. Nyt kajaanilaisinnovaation jälkeen asiat ovat toisin. Vuosi sitten kehitetty biopolttoaineen laaduntarkkailu perustuu alan standardeihin. Prometecin asiakkuusjohtaja Sami Karlsson selvittää laaduntarkkailun käytäntöä.

- Polttoainekuorma saapuu, rekkakuski ottaa näytteen ohjeidemme mukaan. Näyte käsitellään kontissamme ja mittaamme siitä kuormakohtaisen kosteuden ja energiasisällön.

Yleensä kiinteiden biopolttoaineiden kosteus liikkuu 40-50 prosentin välillä. Prometecin toimitusjohtaja Henna Karlssonin mukaan innovaatio on ainutlaatuinen Suomen mittakaavassa.

- Kun pystymme mittaamaan luotettavan energiasisällön, niin kaukolämmönkäyttäjäkin hyötyy tästä. Loppukäyttäjä voi luottaa siihen, että hänen maksamansa hinta perustuu luotettavaan energiasisältötietoon, mitä on käytetty lämmön tuottamiseen.

Kainuun Voima käyttää laaduntarkkailupalvelua ainakin seuraavat kolme vuotta. Voimalaitoksen käyttöpäällikkö Kimmo Keinänen kertoo, että he voivat keskittyä nyt ydinosaamiseensa eli tuottamaan energiaa.

- Saamme toimitetuista polttoaine-eristä nyt kattavan määrän anaalyyseja. Jokaisesta Kainuun Voimalle tulevasta kuormasta otetaan riittävä määrä näytteitä. Siitä on meille suurin hyöty. Nyt myös polttoaineen toimittajat joutuvat toimimaan tarkempien ohjeistusten mukaan.

Lue seuraavaksi