Energiaprofessori tekisi teollisuuden miljardien eurojen energiatuista vastikkeellisia

Energiaprofessori haluaa vastikkeettomat energiatuet pois teollisuudelta. Aalto-yliopiston professori Peter Lund laittaisi kaikki energiaan liittyvät valtion tuet ehdollisiksi, koska vastikkeeton raha passivoi yrityksiä.

Kotimaa
Aalto-yliopiston professori Peter Lund.
Aalto-yliopiston professori Peter Lund.Yle

Suomalainen teollisuus saa vuosittain lähes kolmen miljardin euron energiatuet valtiolta. Laskelman on tehnyt Aalto-yliopiston professori Peter Lund. Hän kehottaa valtiota tekemään tuista vastikkeellisia.

Energiaprofessori Lundin laskelmaan sisältyy esimerkiksi energiaveron palautukset suurteollisuudelle ja tuki dieselpolttoaineen käytöstä.

– Kyllä minä sitoisin nämä kolme miljardia esimerkiksi siihen, että yritysten täytyy tehostaa energian käyttöä. Niiden pitää myös hyödyntää suomalaista energiaa. Vaikkapa dieselpolttoaineiden energiatuki sidotaan siihen, että pitää käyttää vaikkapa toisen sukupolven polttoaineita, joita suomalaiset yritykset tekevät. Tätä kautta luodaan myös kysyntää suomalaiselle polttoaineelle, Lund ideoi.

Paljon energiaa käyttävän teollisuus saisi Lundin mallissa maksamansa energiaveron takaisin, jos tehostaisi sovitun verran energian käyttöään.

Professorien tavoitteena omavarainen maa

Lund pyrkii ehdotuksellaan edistämään kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä. Sama päämäärä on Lundin vetämän professorityöryhmän keskiviikkona julkaistulla raportilla. Lundin mielestä nykyiset tuet suosivat tuontienergian käyttöä kotimaisen sijaan.

– Tämä on viesti hallitukselle ja eduskunnalle. Tukia ei voida antaa avoimena shekkinä, vaan niihin pitää kirjoittaa, että suosi suomalaista. Iso raha joka on kestävyysvajeen suuruinen, saadaan suomalaiseen talouteen ja saadaan aikaan myös teknologioita, joita päästään myymään kasvaville maailman markkinoille, Lund puhuu.

Peter Lundin professoriryhmä esittää, että Suomesta olisi tehtävä energiaomavarainen vuoteen 2050 mennessä. Professorien perustelut ovat taloudelliset.

Kotimainen energia tukisi talouskasvua ja parantaisi työllisyyttä, professorit kertovat.

Suomeen ostetaan ulkomailta fossiilisia polttoaineita ja sähköä noin kahdeksalla miljardilla eurolla vuosittain. Summa on suurin piirtein julkista taloutta rampauttavan kestävyysvajeen suuruinen.

Energiatukien vastikkeelliisuus olisi yksi keino ohjata maata nykyistä energiaomavaraisemmaksi.

– Arvio on, että näin maahan voisi syntyä noin 40 000 työpaikkaa, Lund kertoo.