Nesteytetyn maakaasun jättiterminaalihanke etenee

EU:n virkamiesryhmä neuvotteli terminaalin sijoitusmaasta iltapäivällä Helsingissä.

talous
Havainnekuva LNG-terminaalista.
Havainnekuva nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalista Porvoon Tolkkisissa. Gasum

Neuvottelut nesteytetyn maakaasun jättiterminaalihankkeesta ovat edenneet hyvässä hengessä, kertoo työ-ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkö Esa Härmälä. Keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriössä järjestetyssä neuvottelussa on ollut EU:n virkamiesryhmän lisäksi mukana Energiavirasto ja hanketta rahoittava Suomen Gasum.

– Pöydällä on yhä eri vaihtoehtoja. Ratkaisu voi nytkähtää eteenpäin lähipäivinä, Härmälä sanoo.

Härmälä ei kerro pöydällä olevista vaihtoehdoista tarkemmin, mutta Suomi on esittänyt aiemmin terminaalin perustamista Inkooseen. Virolaisten vaihtoehto on ollut Paldiski. Suomi ja Viro eivät ole kuitenkaan päässeet sopuun siitä, kummalle puolelle Suomenlahtea 500 miljoonan euron LNG-terminaali pitäisi rakentaa.

Terminaali on käytännössä nesteytetyn maakaasun keskusvarasto, josta polttoainetta välitetään pienemmille laivojen tankkauspisteille. Näitä pienempiä tankkauspisteitä on tulossa Suomenkin rannikolle useita.

Niinpä Viron talous- ja viestintäministeri Johan Parts on ehdottanut myös hankkeen jakamista kahtia molemmille.

Maat ovat sopineet, että sijoituspaikan ratkaisee lopulta EU:n komissio, koska ilman EU:n tukea investointi ei toteudu. Päätöksellä on kiire, sillä EU:n rahoitus hankkeelle on haettava maaliskuun kuluessa, jos sitä halutaan saada tämän vuoden ja nykyisen komission aikana. EU-tuki voisi olla noin 40 prosenttia investoinnin arvosta eli 160 miljoonan euroa.

EU:n virkamiesryhmä käy vastaavan neuvottelun huomenna Virossa.