Hautajaisetiketti vapautumassa – tilaisuuteen jopa verkkareissa

Musta väri hallitsee edelleen hautajaispukeutumista. Tilaisuudessa näkyy nykyään kuitenkin myös perinteistä poiketen valkoista väriä sekä entistä lyhyempiä helmoja. Kirkon asiantuntijan mukaan hautajaispukeutuminen onkin ottanut askeleen lähemmäksi muuta juhlapukeutumista. Räikeimmässä esimerkissä hautajaisiin on tultu verkkahousuissa.

Kotimaa
Kukkia haudalla
Yle

Kirkon Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön asiantuntija Terhi Paanasen mukaan suomalaiset noudattavat hautajaisten etikettiä kohtuullisesti. Vuosien kuluessa pukukoodi on kuitenkin höllentynyt.

– Esimerkiksi internetistä tai kirjoista löydettävä perinteinen pukeutumisetiketti on ollut selkeästi musta puku. Tässä on tapahtunut vuosien varrella kuitenkin vapautumista.

Paanasen mukaan lähiomaiset pukeutuvat yleensä tiukimmin etiketin mukaan. Hän kuitenkin tietää tapauksen, jossa tilaisuuteen osallistuttiin verryttelyhousuissa.

– Se ei kyllä ollut sopivaa, ja osa hautajaisvieraista olikin asiasta loukkaantunut.

– Ymmärtääkseni kyseessä oli pienet hautajaiset. Joten he varmaankin ajattelivat, ettei pukeutumisella ole perhepiirissä niin väliä.

Valkoisia paitoja ja lyhyempi helmoja

Tiukasta hautajaisetikestä lipsuminen sallitaan erityisesti lapsille ja nuorille. He pukeutuvat usein muuhun kuin mustaan.

– Kirkkaita värejä käytetään kuitenkin harvemmin ja pitäydytään hillityissä sävyissä kuten harmaissa ja tummansinisissä.

Miesten pukeutumisessa mustan puvun rinnalle ovat nousseet tummansiniset ja -harmaat puvut. Myös naisten värivalikoima on vuosien varrella kasvanut.

Se ei kyllä ollut sopivaa, ja osa hautajaisvieraista olikin asiasta loukkaantunut.

Terhi Paananen, Kirkon Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikkö

– 5–10 vuoden aikana valkoisesta paitapuserosta mustan jakun alla on tullut naisilla entistä hyväksyttävämpi vaihtoehto. Myös valkoisia huiveja käytetään nykyään, Paananen sanoo.

Paananen on kuullut useilta kollegoiltaan, että hautajaisissa käytetään nykyään myös entistä lyhyempiä hameita.

– Pukeutuminen on jollakin tapaa siis entistä samankaltaisempaa kuin muu juhlapukeutuminen. Jos ainoa musta juhlamekko on lyhyt, sitä saatetaan käyttää myös hautajaisissa. Uuteen asuun ei ole välttämättä varaa.

Paanasen mukaan muihin juhliin verrattuna esimerkiksi voimakkaan väristä kynsilakkaa ja näyttäviä koruja käytetään hautajaisissa kuitenkin edelleen hillitymmin.

Paheksuntaa ja puhetta

Paanasen arvion mukaan hautajaisten pukukoodiin suhtautuminen vaihtelee alueittain. Pääkaupunkiseudulla pukeutuminen on moninaisempaa ja hajanaisempaa, kun taas pohjoisessa noudatetaan tiukemmin perinteitä.

– Taustalla on esimerkiksi se, että perinteet ovat pääkaupunkiseudulla höllentyneet.

Etiketin vastainen pukeutuminen herättää usein paljon keskustelua ja paheksuntaa.

– Kuolemaan liittyy paljon voimakkaita, vaikeita ja ristiriitaisia tunteita. Joskus ne saavat purkautumistien sitä kautta, että joku on ärsyttänyt pukeutumalla toisin kuin etiketti sanoo. Surua saatetaan käsitellä niin, että aletaan riidellä, Paananen pohtii.