1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Keisarin palvonta vei helmikuulta päivän

Nykyistä kalenteria on hinkattu nykyiseen muotoonsa tuhansia vuosia. Miksi helmikuu on jäänyt niin paljon muita lyhyemmäksi?

Kuva: YLE

Miksi helmikuussa on 28 päivää? Kysyimme asiasta Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviaiselta. Sopivasti oikoen helmikuun tarina on seuraavanlainen:

Vanhimmassa roomalaisessa kalenterissa olivat vain kuukaudet maaliskuusta joulukuuhun. Vuosien saatossa kalenteriin lisättiin tammi- ja helmikuu. Välillä helmikuun ja tammikuun järjestys vaihteli, mutta lopputulos oli se, että kalenterissa oli 12 kuukautta ja helmikuu oli vuoden viimeinen kuukausi.

Kuukausien pituudet olivat alkujaan roomalaisilla erilaiset kuin nyt. Roomalaisten uskomusten mukaan päiviä piti olla pariton määrä, että voitiin määritellä kuukauden keskimmäinen päivä.

Vuoden alku siirtyy tammikuulle

Koska helmikuu oli kalenterissa viimeisenä, siihen jäi parillinen määrä päiviä. Roomalaisten mielestä helmikuu oli epäonnen kuukausi, jolloin ei kannattanut tehdä mitään tärkeää. Näin syntyi helmikuun rooli eräänlaisena jämäkuukautena.

Myöhemmin vuoden alku muutettiin tammikuulle, mutta helmikuun heikompi asema säilyi. Keisari Julius Caesarin aikaan kuukausien pituuksia muutettiin niin, että jokaisessa kuussa on joko 30 tai 31 päivää. Helmikuu jäi edelleen muita lyhyemmäksi ja sinne alettiin heittää myös karkauspäivät.

Nyt ollaan jo lähellä nykyistä kalenteria. Yhdellätoista kuukaudella oli joko 30 tai 31 päivää, tosin niiden järjestys saattoi vaihdella nykyisestä. Esimerkiksi joulukuussa saattoi olla jossain vaiheessa 30 päivää.

Helmikuu joutuu luovuttamaan päivän elokuulle

Kun koitti keisari Augustuksen aika, heinäkuussa päiviä oli 31, elokuussa 30 ja helmikuussa 29.

Uudelle keisarille haluttiin antaa oma kuukausi ja loogista oli antaa Augustukselle elokuu, koska heinäkuu oli annettu Julius Caesarille.

Törmättiin ongelmaan. Uuden keisarin kuukaudessa oli vähemmän päiviä kuin edeltäjän kuukaudessa heinäkuussa. Ongelma korjattiin siirtämällä yksi päivä helmikuusta elokuulle. Näin helmikuulle jäi 28 päivää.

Kysymys käsiteltiin Turun radion ohjelmassa Hei haloo! Lisää mieltä askarruttavia kysymyksiä voitte lähettää Yle Turun nettisivujen kautta.