Lapsille terveyttä luonnosta vaaroja liioittelematta

Lappeenrannan Kanavansuun ja Karhuvuoren päiväkodit toimivat pilottipaikkoina, kun pöpöiltä ja pölyiltä ylisuojeltuja lapsia yritetään palauttaa takaisin luontoon. Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta - ja terveyttä.

Kotimaa
Päiväkotien allergiapilotti
Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannan Karhuvuoren ja Kanavansuun päiväkodit on valittu pilottikohteiksi kasvattamaan lapsia lähemmäksi luontoa.

Valtakunnalliseen allergiaohjelmaan liittyvässä hankkeessa etsitään ideoita siitä, miten lapsille saadaan tavallisessa arjessa enemmän tuntumaa luontoon ja näin myös ehkäistään elinympäristön liiallisesta steriiliydestä kumpuavia sairauksia.

Tavoitteena on saada ajatusta vietyä niin päiväkotien henkilöstön koulutukseen kuin myös lasten vanhemmille. Suomen päiväkodeille tehdään myös kevään aikana kysely, ja sen ja pilotin pohjalta kootaan varhaiskasvatukseen toimintamalli.

Asennemuokkausta maalaisjärjen suuntaan

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtajan, dosentti Kimmo Saarisen mukaan luontoa on useimpien päiväkotien ympärillä riittävästi eikä päiväkotien työntekijöitä ole tarkoitus kuormittaa asialla.

- Esimerkiksi Karhuvuoren päiväkodissa on jo toteutettukin tätä ajatusta. Siellä on erittäin suosittu Ilves-ryhmä, joka on käynyt metsäretkillä.

Kimmo Saarinen puhuu palavasti ihmisen luontosuhteen luomisesta herkässä ikävaiheessa.

- Ei se metsä ole niin vaarallinen, puihinkin voi kiipeillä eikä punkin kiinnittyminen ole kuolemantuomio. Tarvitaan maalaisjärkeä. Ja tuossa iässä elimistökin ottaa vastaan hyvin siedätystä.

Suomi on siedätyksen koelaboratorio

Saarinen korostaa kansanterveydellisten inhimillisten hyötyjen lisäksi myös valtavia rahallisia säästöjä, jotka ihmisen immuunijärjestelmän vahvistaminen tuo tullessaan.

- Koivun siitepölykautena ulkoilman ja jopa tiettyjen ruoka-aineiden välttely on vanhanaikaista, tykittää Saarinen.

- Suomea seurataan ulkomailla hyvin kiinnostuneina, koska olemme ainoa maa, jossa ei uusien oppien mukaisesti vältetä allergian aiheuttajia, vaan siedätetään.

Lastentarhanopettajaliitto, Kansallisen allergiaohjelman väestöviestintähanke ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti pyrkivät yhteistyössä ennen muuta valistukseen.

Kansallisen allergiaohjelman tavoitteena on kuitenkin laajentaa varhaiskasvatusta tukevat toimintamallit läpi Suomen vuosina 2016-2018.