1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Elintarviketeollisuus haluaa kokonaan eroon makeisverosta

Elintarviketeollisuusliiton mukaan nykyinen verotuskäytäntö johtaa sattumanvaraisuuteen ja epäoikeudenmukaiseen verotukseen.

Talous
Virvoitusjuomia kaupassa.
Yle

Elintarviketeollisuus pelkää, että hallituksen kehysriihessä päätetään jälleen nostaa makeiden ruokien ja juomien valmisteveroja.

Valtion perimä valmistevero iskee kipeimmin juuri kotimaisiin karkkien, jäätelöiden ja virvoitusjuomien valmistajiin. Suomessa tuotannon kustannukset ovat monia kilpailijamaita korkeammat.

Elintarviketeollisuus haluaisi luopua makeisiin elintarvikkeisiin liittyvistä valmisteveroista kokonaan.

– Vero kohdistuu tullinimikkeiden pohjalta vain tiettyihin tuotteisiin tai tuoteryhmiin ja jättää kilpailevia tuotteita taas veron ulkopuolelle. Eli se on hyvin diskriminoiva kilpailullisesti, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen kertoo Yle Uutisille.

Esimerkkejä löytyy.

– Jäätelö on verollinen ja jäätelökakku on veroton, suklaalevyt ovat verollisia ja keksipohjaiset suklaat ovat verottomia. Ja sitten virvoitusjuomapuolella esimerkiksi kivennäisvesiä verotetaan ja myös mehupuolella jopa tällaisia marjamehutiivisteitä verotetaan.

Elintarviketeollisuus vaatiikin, että kaikki elintarviikkeet ja juomat kilpailisivat tasa-arvoisesti kauppojen hyllyillä.

THL:n mielestä haittaveroja voisi kiristää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ollaan elintarviketeollisuden kanssa aivan toisilla linjoilla. Elintarvikkeiden haittaveroja voitaisiin suomalaisten terveyden tukemiseksi jopa tiukentaa, esimerkiksi seuraavissa pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa ja juomissa.

– Pikkulapsilla suurin osa sokerista tulee mehuista ja makeutetetuista jogurteista. Aikuisilla sokerin lähteinä ovat virvoitusjuomat, mehut ja karkit, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Heli Kuusipalo kertoo.

Makeisvero tuottaa valtiolle sievoisen summan

K-market Ratisissa Helsingissä ruoan ja elintarvikkeiden valmisteverot eivät tänään saaneet asiakkaiden kannatusta.

– No harmittaa, helsinkiläinen Bruno Eklund sanoo.

Valmisteverot tahkoavatkin rahaa valtion kassaan. Maksajina ovat valmistajat ja kuluttajat. Viime vuonna karkkien, jäätelöiden ja virvoitusjuomien valmisteverot tuottivat valtiolle kaikkiaan yli 200 miljoonaa euroa. Vielä ollaan kuitenkin kaukana tupakan ja alkoholin tuottamista verotuloista. Tupakkavero tuotti valtiolle viime vuonna vajaat 800 miljoonaa euroa ja alkoholijuomavero 1,4 miljardia euroa.