1. yle.fi
  2. Uutiset

Omat vanhemmat elätettävä? Professorin kollega tyrmää lakiajatuksen

Tutkijaprofessori Harriet Finne-Soveri ei kannata ajatusta laista, jolla lapset velvoitettaisiin kustantamaan iäkkäiden vanhempiensa hoitoa.

Kotimaan uutiset
Hoitaja saattaa vanhusta.
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijaprofessori Harriet Finne-Soveri vastaa professori Urpo Kankaan ehdotukseen, että lasten olisi osallistuttava köyhien vanhempiensa elättämiseen kysymällä miksei yhteiskuntaa voida kehittää niin, että huolenpito vanhemmista olisi houkuttelevaa.

Finne-Soveri näkee useita uhkatekijöitä, jos huoltovelvollisuudesta säädettäisiin lailla. Finne-Soverin mukaan perheillä on jo nyt suuria taloudellisia vastuita omien lastensa elättämisessä. Vanhempien elättämisessä voisi olla kyse useisiin tuhansiin euroihin nousevista summista kuukaudessa.

Finne-Soverin mukaan myös vanhempien ja lasten suhteet voivat olla riitaisia tai suhteet voivat olla muuten niin toimimattomia, että edes henkistä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ei enää ole.

Hyvää huoltovelvollisuudessa voisi Finne-Soverin mukaan olla se, että lapset voisivat taloudellisten menetysten pelossa osallistua enemmän vanhempiensa hoitamiseen ja sukupolvet voisivat lähentyä toisiaan.

– Silti en kannata lainsäädäntöä, vaan kannatan yhteiskunnan kehittämistä, Finne-Soveri sanoo.

Finne-Soveri muistuttaa, että varakkailla ihmisillä on mahdollisuus ostaa vanhemmilleen enemmän hoitoa.

– Kaikenkaltainen eriarvoisuuden vähentäminen tietysti kuuluu hyvinvointivaltion perustavoitteisiin, Finne-Soveri sanoo.

Lue seuraavaksi