Ministeri Huovinen torjuu lasten elatusvastuun vanhemmistaan

Peruspalveluministeri pitää oleellisena sitä, että kaikilla pitäisi olla oikeus palveluihin varallisuudesta riippumatta.

Kotimaa

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ei innostu ehdotuksesta, että aikuiset lapset velvoitettaisiin maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhemman oma eläke ei riitä.

– Lähdemme siitä ajatuksesta, että kaikille suomalaisille varallisuudesta riippumatta taataan samat hyvinvointipalvelut. En pidä tätä ainakaan nyt lyhyellä välillä realistisena tapana viedä eteenpäin palveluasioita, Huovinen sanoo Yle Uutisille.

Huovinen toteaa, ettei kuitenkaan halua tyrmätä täysin uusia keskustelunavauksia.

Perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas esitti Yle Uutisten haastattelussa, että laissa voitaisiin säätää lasten elatusvastuusta vähävaraisista vanhemmistaan. Hän huomautti vastaavan lain olevan käytössä useissa Euroopan maissa.

Huovisen mukaan monissa Euroopan maissa ei ole tuotettu julkisin varoin "yhtä laadukasta hyvinvointiyhteiskuntaa" kuin Suomessa.

Lapsen velvollisuus huolehtia vanhemmistaan oli aikoinaan myös Suomen laissa. Vuodelta 1922 peräisin ollut köyhäinhoitolaki kumottiin vuonna 1970.

Ministeri korostaa, että palvelut eivät saisi kytkeytyä varallisuuteen.

– En haluaisi ainakaan omalta osaltani olla vahvistamassa sellaista kehitystä, että kansalaiset jakautuvat yhä vahvemmin niihin, joilla on varaa palveluihin ja niihin, joilla ei ole varaa.