Venäjämyönteinen joukko valtasi Krimin parlamentin

Venäjä on kyseenalaistanut Ukrainan uuden hallinnon laillisuuden ja aloittanut sotaharjoitukset Ukrainan rajan tuntumassa.

Poliisit partioivat paikallishallinnon rakennuksen edustalla Krimin niemimaalla Simferpolissa torstaina. Kuva: Oleksandr Polehenko / AFP
Tekijät

Venäjää tukeva aseistettu joukko on vallannut Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan paikallishallinnon rakennuksen ja parlamentin.

Miehiä on kymmeniä ja he kantavat mustia ja oransseja nauhoja. Värit olivat Venäjän voitonsymboli toisessa maailmansodassa. He pystyttivät katusululle kyltin, jossa lukee: "Krim on Venäjää". Lisäksi he nostivat ylös Venäjän lipun.

Ukrainalaisen nettilehden Vesti Reporterin mukaan valtaajat ovat keskustelleet parlamentin venäläisryhmän johtajan Juri Peršikovin kanssa ja esittäneet tälle vaatimuksiaan. Valtaajat vaativat kansankokousta, joka valitsisi keskuudestaan yhteisön edustajat. Näiden edustajien kanssa kaappaajat olisivat valmiita neuvottelemaan.

Kaappaajat odottavat parlamentilta päätöstä niemimaan itsemääräämisoikeudesta. He kutsuvat itseään "Krimin venäjänkielisten itsepuolustuksen" edustajiksi.

Samalla sivustolla siteerataan kansanedustaja Gennadi Moskalia, joka kertoo valtaajien olevan Berkut-erikoisjoukkojen poliiseja. Heidän kerrotaan vastustavan yksikkönsä uudelleenjärjestelyä.

Uutistoimisto Itar-Tassin lainaaman Krimin hallituksen nettisivuston mukaan valtaajat ovat kieltäytyneet neuvottelemasta pääministerin Anatoli Mohilovin kanssa sanoen, ettei heillä ole siihen valtuuksia. Mohilov sanoo jättäneensä heille puhelinnumeronsa.

Toimittajien yrittäessä esittää kysymyksiä valtaajat vastasivat heittämällä valokranaatin, uutistoimisto AP.

Ukrainan virkaatekevän sisäministerin mukaan poliisi on määrätty valmiustilaan. Sisäministeri Arsen Avakov sanoo Facebookissa, että vallattujen rakennusten ympäristö on eristetty.

Hänen mukaansa toimiin on ryhdytty ääriainesten toiminnan vastustamiseksi sekä sen estämiseksi, että tilanne laajenisi aseelliseksi yhteenotoksi kaupungin keskustassa.

Paikalliset kansanedustajat eivät ole vastanneet toimittajien puheluihin ja parlamentin nettisivut ovat nurin. Valtauksesta kertoi ensimmäisenä paikallinen tataarijohtaja Refat Tšubarov Facebookissa.

Jännitys on lisääntynyt Krimillä sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš syrjäytettiin kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Keskiviikkona Krimin pääkaupungissa Simferopolissa osoittivat mieltään sekä uutta hallitusta tukevat tataarit että venäjämieliset mielenosoittajat.