Ydinjätevaraston työntekijöitä altistui säteilylle Yhdysvalloissa

Työntekijät testattiin sen jälkeen, kun jätteitä maan alle varastoivassa laitoksen ympärillä havaittiin kuun puolivälissä, että ilman radioaktiivisuuspitoisuudet ovat kohonneet. Viranomaisten mukaan lukemat ovat liian pieniä aiheuttaakseen yleistä terveysvaaraa.

Ulkomaat

New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa 13 maanalaisen ydinjätevaraston työntekijää altistui sätielylle kuun puolivälissä sattuneen vuodon aikana, kertovat keskiviikkona julkistetut alustavat testitulokset.

Radioaktiivisuuden havaittiin kohonneen Carlsbadin lähellä sijaitsevan laitoksen ympärillä 14. helmikuuta. Kaikki paikalla työskennelleet 139 työntekijää testattiin vuodon havaitsemisen jälkeen.

Työntekijöiden havaittiin testeissä altistuneen amerikium-241:lle. Laitosen johtaja Jose Franco sanoo, että saastuminen on todennäköisesti vähäistä ja lisää testejä tarvitaan. Hänen mukaansa on liian aikaista arvioida terveysvaikutuksia tai työntekijöiden mahdollisesti tarvitsemaa hoitoa.

Viranomaisten mukaan ilmasta otettujen näytteiden perusteella voi sanoa, että radioaktiivisuuden lisääntyminen johtuu jätesäiliön vuotamisesta. Voi kuitenkin kestää viikkoja ennen kuin maan alle päästään selvittämään vuodon syytä.

Laitoksen edustajien mukaan kukaan työntekijöistä ei ollut maan alla, kun vuoto havaittiin.

Laitoksen ympärillä ilman radioaktiivisuustasojen havaittiin kohonneen vuodon jälkeen, mutta viranomaisten mukaan lukemat ovat liian pieniä aiheuttaakseen yleistä vaaraa terveydelle.

Vuoto on ensimmäinen tietoon tullut sen jälkeen, kun laitos alkoi 15 vuotta sitten ottaa vastaan ydinjätettä muun muassa ydinpommeja valmistavista laitoksista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters