Kansanedustajat: Lapsille ei elatusvastuuta lain nojalla

Aamu-tv:ssa vierailleet kansanedustajat kaipasivat työelämältä joustoa, jotta lapset pääsevät auttamaan iäkkäitä vanhempiaan.

Ylen aamu
Sanna Lauslahti, Erkki Virtanen ja Anu Vehviläinen.
Perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas ehdottaa, että suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään omat vanhempansa, jos vanhemman omat varat eivät riitä. Keskustelu aiheesta lähti liikkeelle vilkkaasti. Mutta mitä mieltä ovat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Erkki Virtanen, Anu Vehviläinen ja Sanna Lauslahti.

Aamu-tv:ssä vierailleet kansanedustajat eivät velvoittaisi lapsia elättämään vanhempiaan lain nojalla.

- Meillä kaikilla on itsestään selvä huolenpitovastuu omista vanhemmistamme. Vetoaisin, että me jokainen kannamme vastuumme omista vanhemmistamme, sanoo kokoomuksen Sanna Lauslahti.

- En minäkään kannata lakia. Meidän aikuisten täytyy pitää huoli omista vanhemmistamme ja olla muulla tavalla apuna, mutta lakiin kirjoittaminen ei olisi hyvä asia, sanoo keskustan Anu Vehviläinen.

Vasemmistoliiton Erkki Virtanen ei myöskään kannata perheoikeuden professorin Urpo Kankaan ehdotusta, jonka mukaan suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään vanhempansa, jos vanhemman oma eläke ei riitä.

- Tällä ehdotuksella pikemminkin romutetaan kuin rakennetaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Meidän sosiaaliturvajärjestelmämme perustuu siihen, että niitä autetaan, jotka apua tarvitsevat. Ehdotus tarkoittaisi menoa keskieurooppalaiseen vakuutuspohjaiseen järjestelmään, jossa ollaan armon ja lasten varassa.

Ei paluuta köyhäinhoitolakiin

Vuonna 1970 kumottuun köyhäinhoitolakiin ei ole kansanedustajakolmikon mielestä paluuta. Sen sijaan he painottavat, että yhteiskunnan tulee pitää huolta myös kaikkein köyhimpien hoidosta.

- Voisi ajatella, että ydinpalvelua on ikääntyneiden hoiva ja hoito, sanoo Lauslahti.

Vanhusten määrä kuitenkin kasvaa ja puhe kestävyysvajeesta jatkuu. Onko Suomella varaa hoitaa vanhukset?

- On, vastaavat kaikki kolme edustajaa.

- Eduskunnassa yli puoluerajojen on linjattu, että ihmisillä olisi entistä pidempään mahdollisuus olla kotihoidossa. Pitää kuitenkin olla tarjolla laitospaikkojakin ja palveluasumista, sanoo Vehviläinen.

Työelämältä edustajat haluvat joustoja. Lauslahti sanoo, että vanhustenhoidon ja työelämän kiireiden sovittaminen on tahtokysymys.

- Aikaa pitää omille vanhemmille löytyä. Jos vanhemmat tarvitsevat taloudellista tukea, ilman lakia meidän pitää olla huolenpitovelvollisia.

Vehviläisen mielestä työssä oleville pitäisi sallia vapaita vanhusten auttamiseksi. Myös Lauslahti sanoo, että hoitovapaa olisi harkinnan arvoinen. Virtanen huomauttaa lisäksi, että vapaa koskisi todennäköisesti vain harvoja, sillä vanhukset ovat usein pitkään pirteässä kunnossa.