Hyppää sisältöön

Euroopan äärioikeisto sekoittaa europarlamentin ryhmäpakkaa

Ranskan äärioikeistojohtaja Marine Le Pen haluaa yhdistää äärioikeiston voimat europarlamentissa. Perussuomalaisten nykyisen ryhmän jatko on auki.

Marine Le Pen Kuva: Christophe Karaba / EPA

Britannian itsenäisyyspuolueen UKIP:in johtaja Nigel Farage kuuluu europarlamentin kovaäänisimpiin EU-vastustajiin. Farage haluaisi Britannian irti EU:sta ja unionista pelkän vapaakauppa-alueen.

Perussuomalaisten euroedustaja on istunut Faragen johtamassa europarlamenttiryhmässä kuluneet viisi vuotta. Farage pitäisi hynttyyt yhdessä myös toukokuun eurovaalien jälkeen.

– Eurovaalien jälkeen istumme alas ja keskustelemme tulevaisuudesta. Itse haluaisin, että yhteistyömme jatkuu. Se on sujunut hyvin, Vapaa ja demokraattinen Eurooppa –parlamenttiryhmän puheenjohtaja Nigel Farage toteaa.

Perussuomalaisten nykyisen parlamenttiryhmän yllä leijuu kuitenkin kysymysmerkki jatkosta. Europarlamenttiryhmässä pitää olla vähintään 25 edustajaa seitsemästä maasta. Nyt Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen ja Hollannin Geert Wilders ovat alkaneet houkutella euroepäilijöitä kelkkaansa. Kaksikko aikoo perustaa toukokuun eurovaalien jälkeen uuden parlamenttiryhmän.

Marine Le Pen istuu tätä nykyä europarlamentissa sitoutumattomien ryhmässä. Hän sanoo Yle Uutisille luottavansa siihen, että uuden europarlamenttiryhmän kokoaminen onnistuu.

– Olemme jo päässeet yhteistyöhön Itävallan Vapauspuolueen, Ruotsidemokraattien kanssa ja Belgian Vlaams Belang –puolueen kanssa, Marine Le Pen toteaa.

Perussuomalaisetkin ovat tervetulleita ryhmään.

– Olemme valmiit keskusteluihin kaikkien liikkeiden kanssa, jotka jakavat ohjelmamme keskeiset ajatukset, Ranskan vaaligallupien kuningatar toteaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei kuitenkaan ole lämmennyt kutsulle Ranskan äärioikeiston rasismin vuoksi.

Perussuomalaiset brittikonservatiivien kumppaniksi?

Parlamenttiryhmällä on merkitystä puolueen vaikutusmahdollisuuksille, sillä ryhmät jakavat koon perusteella vastuut EU:n lainsäädäntötyöstä.

Timo Soini kertoi tammikuussa neuvotelleensa europarlamentissa ja sanoi, että ryhmä löytyy. Parlamentin käytäväpuheissa kuuluu, että Soini olisi neuvotellut Perussuomalaiset Britannian konservatiivipuolueen johtamaan ryhmään. Brittikonservatiivien nokkamies ei myönnä, muttei kiistäkään.

– Timo saa kommentoida tulevaisuuden liittoumia teille Suomessa, mutta sanon, että ihailen Timon työtä. Hän on mullistanut Suomen politiikan ja meillä on paljon yhteistä poliittisissa ohjelmissamme, Euroopan konservatiivit ja reformistit –nimisen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Martin Callanan hymyilee.

Hän ei halua suoraan kommentoida sitä, kuinka Britannian konservatiivien kumppaniksi sopisi perussuomalaisten eurovaaliehdokas Jussi Halla-aho, joka on saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– En tunne tuon tapauksen yksityiskohtia. Yleisesti sanon, ettemme liittoudu rasististen emmekä ääriliikkeiden kanssa, Martin Callanan toteaa. 

Europarlamentin ryhmäjako selviää pian toukokuun vaalien jälkeen.

Elina Ravantti
Yle Uutiset, Strasbourg