Lahden MM-hiihtoihin kovat uudistuspaineet: "Emme voi tehdä samalla tavalla kuin vuonna 2001"

Vuoden 2017 MM-hiihdot on järjestettävä uudella tavalla, jotta myös nuori sukupolvi saadaan innostumaan kisoista, sanoo Suomi 100 Forumissa Lahden Sibeliustalolla puhunut Kempin toimitusjohtaja Anssi Rantasalo. Hän pitää hyvänä perinnettä, joka Suomen satavuotisjuhlan ja MM-hiihtojen ympärille on kehittymässä. Ensi kertaa Lahdessa tänään järjestetty Suomi 100 Forum saa myös jatkoa ja laajuutta sitä mukaa, kun vuosi 2017 lähestyy.

Kotimaa
Kempin Anssi Rantasalo puhuu Suomi 100 Forumissa Lahden Sibeliustalossa.
Yle

Lahdessa Salpausselän kisojen alla torstaina järjestetty Suomi 100 Forum herätti toivottua innostusta ja keskustelua. Sibeliustalossa aamupäivän alustuksissa puheenvuoron pitänyt Kempin toimitusjohtaja Anssi Rantasalo on mielissään tunnelmasta.

- Lähtö oli varovaisen toiveikas ja kiihtyi koko ajan. Kävimme hyviä keskusteluita. Ajan henkeen sopiva nostattava kansallinen ja lahtelainen tilaisuus sopii tänne hyvin. Olemme yhteistalkoissa, että Suomen talous saadaan positiiviseen kierteeseen.

Suomi 100 Forumilla tähdätään vuoteen 2017, jolloin Lahdessa pidetään hiihdon MM-kisat ja Suomi juhlii satavuosiaan. Tapahtuma aiotaan järjestää vuosittain.

Lahti Regionin Kirsti Simolan mukaan Lahteen haluttiin tapahtuma, joka tuo kaupunkiin valtakunnallista huomiota ja jotakin uutta Salpausselän kisojen yhteyteen.

- Tapahtuma kasvaa, laajenee ja muuttaa muotoaan, Simola lupaa.

Ei pelkät kisat vaan tapahtuma

Muun muassa elinkeino- ja yrityselämän vaikuttajia Lahteen keränneen Suomi 100 Forumin toivotaan tuovan nostetta Lahden MM-hiihdoille ja Salpausselän kisoille. Syytä onkin, sillä etenkin Salpausselän kisojen yleisömäärät ovat läpi 2000-luvun laskeneet.

Kempin toimitusjohtaja Anssi Rantasalo on mukana työryhmässä, joka on miettinyt kisojen tilannetta. Työryhmän yksi toive on ollut, että kansa löytäisi kisat uudelleen. Mutta miten, se on vielä ratkaisematta, vaikka töitä tehdään koko ajan.

- Kyse ei ole enää urheilukilpailusta vaan tapahtumasta isolla teellä. Tämä luo mahdollisuuden nostaa Salppurin kisat tasolle, jolla sen pitää olla MM-kisojen jälkeen. Eikä tämä ole pelkästään Lahden asia, etenkään MM-kisat, vaan koko Suomen juttu!

Rantasalo uskoo teknologian kehittyvän kolmessa neljässä vuodessa niin paljon, että myös MM-kisat on ajateltava ja toteutettava uudella tavalla.

- Emme voi kaivaa vuoden 2001 kisojen prujuja ja tehdä samalla tavalla. Silloin kisoissa olleet ovat eri porukkaa kuin silloin syntyneet. On iso haaste, miten saamme nuoret tavoitettua vuonna 2017 käytössä olevalla digikommunikaatiolla ja teknologioilla. Perustuote, eli kisat, pitää tietysti olla kunnossa.

Yle mukana suurissa urheilutapahtumissa

Myös Yle oli mukana Suomi 100 Forumissa, jossa toimitusjohtaja Lauri Kivinen luotasi yhtiön tulevaisuutta ja ratkaistavia kysymyksiä esimerkiksi mediakentän monipuolisuuden ja elinvoimaisuuden turvaamiseksi.

Yle muun muassa aikoo olla jatkossakin urheilutapahtumissa näkyvästi mukana ja satsata voimakkaasti nettiuutisointiin.

Sotshin talviolympialähetysten oppeja voidaan hyödyntää myös vuoden 2017 MM-hiihdoissa Lahdessa. Olympialaisia seurattiin Ylen nettisivujen ja matkapuhelinsovellusten kautta ennätyksellisen paljon.

- Olympialaiset osoittivat, että tunne välittyy koteihin, kun teemme laadukkaita lähetyksiä televisioon, radioon ja nettiin. Olemme oppineet, että ihmiset haluavat seurata urheilulähetyksiä suorana eli kisojen pitää näkyä esimerkiksi kännykässä ja tietokoneella, kiteyttää niin ikään Sibeliustalolla seminaarissa vieraillut Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.