1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kerry vertaa Ugandan homolakia natsi-Saksaan ja apartheidajan Etelä-Afrikkaan

Kerry aikoo ohjeistaa maansa suurlähettiläitä siitä, miten suhtautua seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisen aiheuttamaan ihmisoikeushaasteeseen.

Ulkomaat

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vertaa Ugandan tuoretta homoseksuaalien vastaista lakia natsi-Saksan juutalaisvastaisiin lakeihin ja apartheid-ajan Etelä-Afrikan rotusortolakeihin.

Hän toteaa, että jos Ugandan laki kohdistuisi mustiin tai juutalaisiin, voitaisiin olla 1930-luvun Saksassa tai 1950–1960-lukujen Etelä-Afrikassa.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti vastikään lain, joka mahdollistaa ihmisten tuomitsemisen homoseksuaalisuudesta jopa elinkautiseen vankeuteen. Homoseksuaalisuus oli jo ennestään laitonta Ugandassa kuten useimmissa muissakin Afrikan maissa.

Kerryn mukaan se, mitä Ugandassa tapahtuu on julmaa ja valtava haaste kaikille, koska seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kyseisen lain allekirjoittaminen on moraalisesti täysin väärin.

Asia nostetaan esiin Yhdysvaltain ulkoministeriön vuotuisessa ihmisoikeusraportissa, joka julkistetaan torstaina.

Kerry sanoo aikovansa ohjeistaa Yhdysvaltain suurlähettiläitä siitä, miten suhtautua tähän maailmanlaajuiseen ihmisoikeushaasteeseen. Hän totesi, että 80 maailman maassa on homoseksuaalien vastaisia lakeja.

Yhdysvallat on sanonut tarkastelevansa uudelleen suhdetta Ugandaan sen jälkeen, kun Museweni hyväksyi lain.

Hollanti, Norja ja Tanska ovat jo ilmoittaneet leikkaavansa apuaan Ugandalle homojen vastaisen lain takia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi