Alkoholimainontaa rajoitetaan

Hallitus on esittänyt alkoholilain muutoksen vahvistamista torstaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Kuva: YLE

Alkoholimainontaa rajoitetaan lasten ja nuorten suojelemiseksi. Mietojen alkoholijuomien mainonta kielletään yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä, liikennevälineissä ja mainostauluilla. Tarkoituksena on vähentää tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle.

Jatkossa kiellettyä on myös mietojen alkoholijuomien mainonta, jossa kuluttajat osallistuvat peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Myöskään kuluttajien itsensä tuottamaa tai jakamaa sisältöä, kuten kirjoituksia, valokuvia, videoklippejä tai mainosfilmejä, ei saa käyttää mainonnassa. Tämä vaikuttaa alkoholin mainostamiseen sosiaalisessa mediassa, mutta ei koske kansalaisten omaa viestintää.

Tutkimusten mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää nuorten alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. Alaikäisten alkoholinkäyttö myös lisää väkivalta- ja tapaturmariskejä, vahingoittaa nuoren kehitystä ja ennustaa riippuvuutta ja haittoja aikuisena.

Yleisötilaisuuksissa saa mainostaa

Alkoholimainontaa saa kuitenkin harjoittaa yleisötilaisuuksissa, kuten urheilutapahtumissa ja konserteissa. Mainonta on nykyiseen tapaan sallittua myös ulkomaanliikenteen aluksilla ja alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikoissa.  Anniskelu- ja myyntipaikkojen ulkopuolella saa mainostaa alkoholijuomien nimiä ja hintoja.

Nykyinen alkoholin televisiomainontaa koskeva kello 21:n aikaraja myös nostetaan kello 22:een. Sama aikarajoitus koskee myös radiomainontaa.

Väkevien alkoholijuomien mainonta säilyy kiellettynä. Vähittäismyyntihinnastot (Alko, lento- ja laivayhtiöt) voidaan jatkossa kuitenkin julkaista myös internetissä.

Hallitus esitti alkoholilain muutoksen vahvistamista torstaina 27. helmikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Alkoholimainontaa koskevan laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2015. Vähittäismyyntihinnastot voidaan kuitenkin julkaista internetissä jo 1.4.2014 alkaen.