Sentti vettä riittää suomalaisen suosikille

Tulppaani on suomalaisten lempikukkia; syyksi arvellaan sekä sen edullisuutta että monikäyttöisyyttä. Tulppaani sopii arjen piristykseksi, mutta istuu juhlakäyttöönkin. Seurallinen se ei omituisine tapoineen ole: tulppaani vaatii viileän veden ja sitäkin vain vähän. Hukuttaminen tai lämpöön hautominen vievätkin kimpulta helposti hengen, kun oikein hoidettuna se kestää viikonkin.

Kotimaa
Kuvassa valkoisia papukaijatulppaaneja.
Sari Vähäsarja / Yle

Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaanien sesonki on huipussaan alkuvuodesta ja loppuu yleensä pääsiäisen tienoilla. Silti tulppaaneja kysytään turhaan pitkin kesää ja syksyäkin. Suosiolle on parikin selkeää syytä, sanoo kukkakauppias Hanna Lundell:

– Vähän veikkaan, että se on se edullisuus. Ja sitten talven korvalla se tuo meille kevättä, kun on pimeää ja synkkää. Pieni kevät pöydälle.

Tulppaani on myös helppo peruskukka ostettavaksi: harvemminkin kukkaostoksilla käyväkin tietää, mitä saa, kun marssii kauppaan ja pyytää kimpun tulppaaneja, pohtii Lundell.

Vaikka useimmat iskevät maljakkoon pelkän tulppaanipun, voi hoito mennä silti helposti pieleen. Tulppaanin vaatimukset poikkeavat monen muun leikkokukan toiveista:

– Tulppaani haluaa viileän veden ja vain vähän vettä. Monet taas haluavat lämpimän veden ja juovat paljon, muistuttaa Hanna Lundell.

Talven korvalla se tuo meille kevättä, kun on pimeää ja synkkää. Pieni kevät pöydälle

Hanna Lundell, yrittäjä

Jos tulppaanit ostaa kukkakaupasta, kimppu on jäykistetty valmiiksi. Markettikukat taas pitää Lundellin mukaan jäykistää kotona: ne pitää siis panna kääreessään veteen joksikin aikaa, jotta kukat imevät vettä ja varret pysyvät paremmin pystyssä.

Muuten tulppaaneja ei pidä hukuttaa vesimassaan: sentti vettä maljakon pohjalla riittää. sanoo Lundell. Moni suosittaa laittamaan kukat yöksi viileään, mutta normaali huoneenlämpökin riittää pitämään nipun kunnossa viikon:

– En nosta niitä kylmään, mutta en myöskään polta kynttilöitä siinä vieressä eikä ole takkaa lähellä, kuvailee Hanna Lundell.

Toimii kimppuna, kasvaa ulos asetelmasta

Kukkakauppiaat Hanna Lundell ja Mari Havia ovat yhtä mieltä siitä, että arkisesta tulppaanista saa helposti juhlavaakin. Asetelmaan kukka ei tosin sovi kovin hyvin, koska tuppaa kasvamaan siitä ulos. Kimppu on parempi vaihtoehto. Vaikka kavereita kimppuun on vaikea löytää erilaisten olovaatimusten takia, löytyy lajitovereita helposti: maailmassa on noin 6000 lajiketta, Suomessakin tulppaaneja viljellään noin sataa sorttia.

Niinpä värikirjokin on valtava ja uutta tulee joka vuosi. Suosiosta huolimatta tulppaani ei välttämättä ole kukkakauppiaalle kultakaivos:

Marketit myyvät sitä niin edullisesti, se syö nipputavaran myyntiä

Mari Havia, yrittäjä

– Marketit myyvät sitä niin edullisesti, se syö nipputavaran myyntiä. Kukkakaupasta hakevat ne, jotka haluavat sidottuna, sanoo Mari Havia.

Myös hävikki on Havian mukaan melko iso, mutta toisaalta tulppaania on pakko olla tarjolla.

Tulppaani ei ole pelkkä nippuna vietävä kevätilo, vaan toimii niin ilossa kuin surussakin, muistuttavat Havia ja Lundell. Yksi tapa hyödyntää tulppaania on silti vielä vähällä käytöllä:

– En muista 25 vuoden aikana sitoneeni morsiuskimppua tulppaaneista. Sidon, jos joku haluaa, mutta kukaan ei ole tainnut kysyä! nauraa Hanna Lundell.