Puolustusministeri Carl Haglund: Suomella ei tarvetta nostaa valmiustilaansa

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä tilanne Ukrainassa on huolestuttava. Haglund aikoo ottaa Krimin tilanteen puheeksi Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa maanantaina.

politiikka
Puolustusministeri Carl Haglund eduskunnassa Helsingissä 12. syyskuuta.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglundin mielestä Suomella ei ole tarvetta nostaa valmiustilaansa.

Venäjä on väittänyt, että Ukrainan rajalla järjestetyt sotaharjoitukset eivät liity Ukrainan tilanteeseen. Puolustusministeri Haglund on toista mieltä:

– Ajankohta huomioon ottaen on kuitenkin varmasti kysymys siitä, että Venäjä haluaa osoittaa, että heillä on kykyä ja valmiutta toimia.

Sunnuntaina Pietariin

Venäjä on ilmoittanut, että se haluaa puolustaa Venäjän kansalaisia Ukrainassa. Se on Haglundin mielestä huolestuttavaa. Venäjän ja Suomen puolustusministereillä on tapaaminen Pietarissa maananataina.

Aiotteko ottaa Ukrainan tilanteen puheeksi siellä?

– Varmasti on aika paljonkin sanottavaa siitä, että tässä pitää neuvotteluteitse löytää ratkaisuja. On tarkoitus puhua myös Syyriasta ja Afganistanista.

Haglundin mukaan on hyvä, että Ukrainan hallinto on itsekin ilmoittanut haluavansa käydä neuvotteluja Krimin tilanteesta.

– Sen lisäksi pitäisi löytää Ukrainalle taloudellisesti kestävä tie eteenpäin ja siihen olisi hyvä saada mukaan Venäjä, Euroopan unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto.