Kouvolan Ratamo-suunnitelma uusiksi – valmistuu reippaasti myöhässä

Sairaalapalveluja yhteen kokoavan Ratamo-keskuksen urakkamalli vaihtuu, koska elinkaarimalliin halusi osallistua vain yksi urakoitsija. Samalla keskuksen valmistuminen voi viivästyä enimmillään lähes vuodella.

Kotimaa
Ratamo-keskuksen tuleva paikka Kotiharjun alueella.
YLE / Raine Martikainen

Kouvolan Ratamo-keskuksen uarkkasuunnitelmat menevät kokonaan uusiksi. Sairaalakeskusta kaavailtiin ensin rakennettavaksi elinkaarimallilla ilman rahoitusta, mutta elinkaarimalliin tuli urakoitsijoilta vain yksi osallistumishakemus. Näin ollen suunnitelmaa ei ole syytä jatkaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että Ratamon rakennusmuodoksi valitaan jaettu urakka. Hän esittää myös, että sairaalakeskuksen rakentaminen rahoitetaan kaupungin taseesta.

Kaupunki valvoo

Jaetussa urakassa kaikki suunnitelmat teettää rakennuttaja eli Kouvolan kaupunki omalla kustannuksellaan. Rakennuttamisen ja urakkavalvonnan hoitaa Tilaliikelaitos apunaan rakennuttajakonsultti.

Niiranen ehdottaa lisäksi, että suunnittelijoiden valinnasta päättää kaupunginhallitus ja suunnittelumäärärahan korottaminen esitetään valtuuston hyväksyttäväksi tämän vuoden talousarviomuutosten yhteydessä.

Valmista vuoden 2018 alussa?

Esityksen mukaan jaetun urakan etuna on se, että hankkeen hinta on muutos- ja lisätöitä lukuun ottamatta selvillä jo hankkeeseen lähdettäessä.

Urakkamallin vaihdoksen myötä sairaalakeskus valmistuu rutkasti myöhässä. Jos urakkamalliksi valitaan jaettu urakka, Ratamo valmistuu 8-10 kuukautta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Näin ollen Ratamo valmistuisi vuoden 2018 alussa.

Ratamon kustannusarvio on noin 115 miljoonaa euroa.