Tutkija: Krimin tilanne räjähdysherkkä ruutitynnyri

Tilanne Krimin niemimaalla on vakava ja tekee koko Ukrainan tilanteesta vakavan, arvioi tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-Instituutista. Venäjä haluaa viestittää, että Ukrainan tapahtumat ovat sille turvallisuuskysymys. Ukrainassa on myös ryhmittymiä, jotka ovat valmiita provosoimaan tilannetta.

Kotimaa
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Venäjä aloitti aamulla sotaharjoituksen maan länsirajalla ja Venäjä on myös ilmoittanut lisäävänsä turvatoimia Mustanmeren laivastonsa päämajassa, joka sijaitsee Sevastopolissa Krimillä. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjällä on 150 000 sotilasta valmiudessa Ukrainan rajalla.

– Venäjä näyttää nyt lippua, se antaa poliittisen viestin siitä että sen sotilastukikohdan asemaa ei ole syytä vaarantaa. Näillä toimillaan Venäjä viestittää että Maidanin mielenosoittajilla ja Maidanilla esiintyneillä ukrainalaisilla suoran toiminnan joukoilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa sen sotilastukikohtaan, arvioi Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-Instituutista Radio Suomen Ajantasassa.

Kangaspuron mukaan Venäjä haluaa myös viestittää lännelle että Ukraina kuuluu sen intressipiiriin ja että Ukrainan tapahtumat ovat Venäjälle myös turvallisuuskysymys.

Aamulla venäjämyönteinen aseistettu joukko valtasi Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan paikallishallinnon rakennuksen ja parlamentin. Kangaspuron mukaan valtaajat reagoivat sekä Venäjän aloittamaan sotaharjoitukseen että siihen, että ukrainalaiset radikaalivoimat ovat viime päivinä tyhjentäneet ja ottaneet haltuunsa erilaisia hallintorakennuksia alueella.

Venäjän sotilastukikohta lisää jännitystä

Krimille tuo ylimääräisen jännityspotentiaalin se että siellä on Ukrainan Venäjälle pitkällä vuokrasopimuksella vuokraama sotilastukikohta, joka on merkittävä Venäjän läsnäololle Mustallamerellä, arvioi Kangaspuro.

Jännityspotentiaalia lisää se, että Krimillä on pari miljoonaa Venäjän passin omaavaa krimiläistä sekä noin kahdeksan miljoonaa venäläistaustaista ukrainalaista.

– Kun tämä yhdistetään siihen Venäjän ulkopoliitikan doktriiniin, jonka mukaan Venäjän tehtävänä ja velvollisuutena on suojella omia kansalaisiaan myös rajojen ulkopuolella, niin syntyy räjähdysherkkä ruutitynnyri. Lisäprovosoitumiselle ei nyt ole tilaa.

Kangaspuron mukaan provokaattoreita saattaa kuitenkin ilmestyä, sillä Ukrainassa ei tällä hetkellä ole vakaata järjestysvaltaa. Ukrainassa on myös alueita ja ryhmittymiä, jotka eivät tunnusta uusia vallanpitäjiä.

– Kun tilanne on näin sekava, on aina mahdollista että löytyy kuumapäitä tai suoraan toimintaan uskovia, jotka laskevat että väkivalta tai kärjistyvä konfliktitilanne voi lisätä heidän omaa vaikusvaltaansa, sanoo Kangaspuro.