Routa nosti hirsimökkiä ja aiheutti kaapeliin "sähköilotulituksen"

"Melkoinen räiskäisy siellä on ollut", kommentoi sähköyhtiö Iisalmessa sattunutta luonnonilmiötä. Roudan aiheuttamat sähkökatkokset ovat asentajille tuttu ilmiö, mutta vastaavia vaaratilanteita niitä sattuu harvoin. Vastuu kaapelivioista on kiinteistön omistajalla.

Kotimaa
routa
Yle

Routa aiheutti vapaa-ajan asunnolla sähkökaapeliin oikosulun ja ison valokaaren Iisalmessa maanantaina. Vanha kesäasunto oli onnettomuuden aikaan tyhjillään, mutta ilotulitukselta näyttänyt valokaari kiinnitti naapuritalon asukkaan huomion.

- Routa on nostanut mökkiä sen verran, että suojapelti on leikkautunut kaapeliin ja aiheuttanut lievän oikosulun. Sulakkeet eivät ole palaneet, vaan ovat alkaneet vuotaa peltiin ja aiheuttaneet ilotulituksen näköisen valokaaren. Tällä kertaa selvittiin ilman tulipaloa, kertoi Radio Savon haastattelussa Hannu Kauhanen, jonka äiti todisti sähköilotulitusta.

Naapurin hirsimökin seinää pitkin kulkeva maakaapeli nousee noin kahden metrin korkeudelle, ja menee sisään seinässä olevasta reiästä, jonka takana sijaitsee pääsähkökeskus.

Ilmakaapelitkaan eivät ole suojassa roudalta

Savon Voiman toimitusjohtaja Matti Ryhänen on törmännyt vastaavanlaisiin tapauksiin useita kymmeniä kertoja.

- Kaapeli ei vastusta routaa. Jos siellä on liian tiukkaan asennettuja mutkia, niin ne särkyvät. Melkoinen räiskäisy siellä on ollut.

Ryhänen kertoo, että routa voi aiheuttaa myös muunlaisia sähkövikoja.

Ilmakaapeleilla varustetut talotkin ovat voineet liikkua niin paljon, että kiinnikkeet ovat repeytyneet irti.

Matti Ryhänen

- Ilmakaapeleilla varustetut talotkin ovat voineet liikkua niin paljon, että kiinnikkeet ovat repeytyneet irti. Myös isot jää- ja lumikuormat ovat repineet ilmakaapeleita irti seinistä.

Vastuu roudan aiheuttamista kaapelivioista on kiinteistön omistajalla, joka omistaa myös kiinteistön liittymiskaapelit.

- Ongelmaksi nousee se, että urakoitsijamme tarvitsevat kaapelin omistajalta luvan töihin menosta, sillä häneltä peritään työstä syntyvät kustannukset, Ryhänen sanoo.

Suurirakeinen maa ehkäisee routimisen

Roudan aiheuttamat sähkökatkokset ovat asentajille tuttu ilmiö, mutta niistä aiheutuu vaaratilanteita harvoin. Lähes 40 vuotta alalla ollut asennuspäällikkö Keijo Kaarnalehto sanoo, että routimisen tyypillisin uhri kuntatekniikassa on katulamppu.

- Routa liikuttaa ulkovalaistuspylvästä ja valokaapelit leikkautuvat poikki sisäänmenoaukon reunaan, Kaarnalehti tiivistää.

Routavaurio syntyy, kun kapillaari-ilmiö nostaa kosteutta maan sisällä kohti pintaa. Pinnan tuntumassa vesi jäätyy, ja samalla sen tilavuus kasvaa. Jäätyvä vesi työntää maata edellään ylöspäin ja silloin joutuvat niin asfaltti, sähkökaapeli kuin talon perustuksetkin antamaan periksi.

- Routavauriota ei pääse syntymään, kun rakennus perustetaan riittävän suurirakeiseen maahan, Kuopion kuntatekniikkaliikelaitoksessa työskentelevä Kaarnalehto tietää.

Hän lisää, että yleensä routavaurioita ilmenee keväällä ja joskus yllättävänkin myöhään alkukesästä. Iisalmessa sattunut tapaus on siihden nähden varsin erikoinen.