1. yle.fi
  2. Uutiset

The Guardian: Tiedustelupalvelut salakuvasivat miljoonia ihmisiä nettikameroiden kautta

Pelkästään kuuden kuukauden aikana kameran tähtäimeen joutui yli 1,8 miljoonaa Yahoon asiakasta, joista suurinta osaa ei epäilty mistään rikoksesta.

internet

Britannian signaalitiedustelu GCHQ on kuvannut salaa miljoonia tavallisia ihmisiä nettikameroiden välityksellä. The Guardian -sanomalehden mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on avustanut brittejä.

Salakuvauksen kohteina on ollut Yahoon asiakkaita, joista suurinta osaa ei epäillä mistään rikoksesta. Pelkästään kuuden kuukauden aikana nettikameran tähtäimeen joutui yli 1,8 miljoonaa ihmistä. Optic Nerve -nimen saaneessa tarkkailuoperaatiossa otetuilla kuvilla on testattu kasvontunnistusohjelmaa ja kuvat on talletettu mahdollista tulevaa käyttöä varten.

Vakoiluohjelma ei tallentanut kokonaisia nettikameran välityksellä käytyjä keskusteluja, vaan otti valokuvan viiden minuutin välein. The Guardianin mukaan osa viranomaisten ihmisistä salaa ottamista kuvista on uskaliaita seksikuvia.

Yahoo-yhtiö kertoo, ettei se ole ollut tietoinen tiedusteluviranomaisten palveluidensa käyttäjiin kohdistamasta urkinnasta, ja on asiasta erittäin tuohtunut.

Lehden tiedot perustuvat tiedostoihin vuosilta 2008 - 2010. The Guardian sai materiaalin haltuunsa tietovuotaja Edward Snowdenilta. Vuodettujen tietojen perusteella Optic Nerve -tarkkailu jatkui vielä ainakin vuonna 2012.

Lue seuraavaksi