1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nikita Hruštšov lahjoitti Krimin niemimaan Ukrainalle

Krimillä on iso Venäjän laivastotukikohta. Venäläisväestöä on paljon, mutta kukaan ei tunnu tietävän tarkalleen kuinka paljon.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Krimin niemimaa on autonominen osa Ukrainaa. Valtaa alueella käyttävät alueparlamentti ja pääministeri, jonka nimittää Ukrainan parlamentti presidentin hyväksynnällä.

Krim päätyi Ukrainalle, kun Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov päätti yllättäen lahjoittaa sen ystävyyden osoituksena vuonna 1954. Lahjoituksella ei ollut aikanaan juuri merkitystä, sillä Venäjä ja Ukraina olivat molemmat neuvostotasavaltoja.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1991 Moskovassa havahduttiin siihen, että yksi Venäjän suurimmista laivastotukikohdista jäi itsenäisen Ukrainan alueelle Sevastopoliin. Laivaston kohtalo on mutkistanut Ukrainan ja Venäjän välejä siitä saakka.

Väestönlaskennasta 13 vuotta

Vuonna 2010 Venäjä ja Ukraina sopivat tukikohdan maa-alueen vuokrasopimuksen jatkamisesta vuoteen 2042 saakka. Sopimuksessa on viiden vuoden jatko-optio. Ukraina sai vastineeksi 30 prosentin alennuksen venäläisestä kaasusta, josta maa on riippuvainen.

Krimin niemimaan viimeisin väestönlaskenta on suoritettu vuonna 2001, joten kenelläkään ei ole tarkkaa kuvaa siitä, kuinka iso osa alueen väestöstä on venäläisiä. Tuolloin osuus oli noin 58 prosenttia.

– Olen yrittänyt selvittää, miten monta Venäjän passia on myönnetty Krimillä, mutten ole saanut sitä selville, sanoo tutkija Arkady Moshes.

Kysymys on arkaluontoinen, koska osa venäläisväestöstä haluaisi Krimille laajempaa itsehallintoa. Moshesin mukaan Krimin autonomia on viime vuosina heikentynyt.

– Janukovitshin aikana Krim muuttui samanlaiseksi oblastiksi [hallintoalueeksi] kuin muutkin oblastit Ukrainassa, eli paikalliset eliitit oli alistettu täysin, Moshes sanoo.

Tataarit palasivat

Krimin toiseksi suurin väestöryhmä ovat ukrainalaiset, joita oli viime laskennassa noin 24 prosenttia.

Islaminuskoisia tataareja on niemimaalla arviolta parikymmentä prosenttia. Stalin karkotti Krimin koko tataariväestön toisen maailmansodan loppuvaiheessa 1944 Keski-Aasiaan. Liki puolet väestöstä sai surmansa pakkosiirrossa. Tataareja on sittemmin palannut Krimille. Ukrainan uutta hallintoa tukevat tataarit ovat viime päivinä ottaneet yhteen venäläisväestön kanssa.

Niemimaalta ei ole rakennettu siltaa Venäjälle. Myös alueen juomavesi ja sähkö tulevat manner-Ukrainasta, johon niemimaa yhdistyy kapeimmillaan viisi kilometriä leveän kaistaleen kautta.