Leuto talvi tuo taloyhtiöille mittavat säästöt

Leuto talvi näkyy taloyhtiöiden tilipussissa tuhansien eurojen säästönä. Esimerkiksi lämmityskustannukset ovat huomattavasti tavanomaista talvea pienemmät.

asunto-osakeyhtiöt
Kerrostalon seinää ja parveke.
Jori Asikainen / Yle

Taloyhtiöt ovat tänä talvena säästäneet pitkän pennin asuntojen lämmityskustannuksissa. Keski-Suomen ammatti-isännöitsijöiden puheenjohtaja Ari Viinikainen laskee, että kuluneena talvena lokakuun alusta helmikuun loppuun energiankulutus on ollut noin kolmanneksen pienempi kuin vuosi sitten.

Esimerkiksi 50 huoneiston talossa puhutaan suuruusluokaltaan 5 000–10 000 euron säästöstä.

Ari Viinikainen

– Euromääräinen säästö riippuu tietysti taloyhtiön koosta. Isossa talossa säästöt ovat isommat ja pienessä pienemmät. Mutta jos otetaan esimerkiksi noin 50 huoneiston talo, niin puhutaan suuruusluokaltaan 5 000–10 000 euron säästöstä, Viinikainen toteaa.

Lumettomuus lisää säästöä

Lämmityskustannusten lisäksi taloyhtiöt ovat säästäneet lumen luonnista.

– Varsinkin keskusta-alueella lumi voi maksaa tuhansia euroja. Lunta pitää pudottaa katoilta ja ajaa pois pieniltä, ahtailta pihoilta. Tänä talvena siitä on saatu varmasti huomattava säästö, Ari Viinikainen arvioi.

Energian hinnan nousu on nostanut myös vastikkeita monissa taloyhtiöissä. Tänä talvena saatava säästö tuskin laskee vastikkeita, mutta korotuksen se voi estää.

– Rahareikiä taloyhtiöissä kyllä on. Uskon, että säästöt käytetään korjauksiin tai muihin vastaaviin menoihin, Viinikainen toteaa.