Asiantuntija: Ukrainan taloudellinen tilanne surkea - "konkurssikypsä"

Ukraina tarvitsee myös kauppaa Venäjän kanssa, sanoo professori Markku Kangaspuro. Aseellisesta konflikti ei olisi EU:n, Venäjän, lännen saati Ukrainan etujen mukaista.

Markku Kangaspuro.
Tutkimusjohtaja, professori Markku Kangaspuro Helsingin yliopistosta ja everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioivat Krimin niemimaan tulehtunutta tilannetta. Molemmat pitävät hyvin epätodennäköisenä, että Venäjä puuttuisi voimatoimin Ukrainan asioihin.

Ukrainan taloudellinen tilanne on surkea ja maa on konkurssikypsä, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Hän vertaa Ukrainan tilannetta Kreikkaan.

Kangaspuron mukaan EU ei kykene yksin ratkaisemaan Ukrainan talousongelmia. Erityisesti Venäjän osallistumista Ukrainan ongelmien tarvitaan,  EU:lla siihen ei ole yksin varaa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF taas vaatii niin rajuja leikkauksia julkiseen sektoriin, että vaarana on, että raju lääke voi jopa tappaa potilaan, sanoo Kangastalo.

Hänen mielestään nyt tarvitaan sopimus, jolla Venäjä jatkaa entisen presidentin Viktor Janukovitšin aikana sovittua avustusohjelmaa. Ukraina tarvitsee myös kauppaa Venäjän kanssa.

Ukrainalla on Kangaspuron mukaan edessään vielä paljon ongelmia. Muun muassa valtaan nousseella entisellä oppositiolla on epärealistisia odotuksia EU:n suuntaan. Parasta olisi, jos Ukraina jatkaisi yhteistyötä Venäjän kanssa, mutta voisi samalla avautua lännen suuntaan.  

EU:n osuutta Ukrainan kriisin ratkaisuyrityksissä ei Kangaspuron mukaan voi kuvata menestykseksi. EU kävi neuvottelemassasopimuksen kiistan osapuolten välille. Sillä estettiin verilöyly, mutta samalla se oli epäonnistuminen, koska istuva presidentti pakeni maasta. Lopulta kaikki osapuolet repivät paperin, sanoo Kangaspuro.

Aseellisesta kofliktista ollaan kaukana

Professori Markku Kangaspuron mukaan Ukrainassa ollaan hyvin kaukana aseellisesta konfliktista. Sellainen ei olisi EU:n, Venäjän, lännen tai kaikkein vähiten Ukrainan etujen mukaista.

Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin herkässä vaiheessa. Krimin niemimaan parlamentissa vaikuttavat nyt voimat, jotka puhuvat jopa Krimin irtautumisesta Ukrainasta ja liittymisestä Venäjään. Tällaisilla ajatuksilla on kannatusta Krimillä.

Venäjällä ei kuitenkaan olla valmistautumassa sotaan. Sotaharjoituksessa kyse on Kangassalon mukaa lipun heiluttamisesta ja voiman näyttämisestä.

Jonkinlainen yhteenotto on Kangaspuron mukaan mahdollinen, jos Ukrainassa ajaudutaan etnisesti radikaalien ainesten yhteenottoon tai jos joku hyökkää Venäjän Krimin tukikohdan legitimiteettiä vastaan.