Museovirasto hukkuu harrastajien esinelöytöihin - miekkamies kasvatti buumia

Harrastaja-arkeologien metallinpaljastimilla tehdyt löydöt kuormittavat jo Museovirastoa. Viime vuonna tehtiin ennätysmäärä harrastajalöytöjä, joiden konservointi vie Museovirastossa useita vuosia. Suurta kiinnostusta herättänyt Janakkalan miekkamies oli harrastajien löytö. Museovirasto toivoo löytäjiltä malttia.

kulttuuri
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät maastotutkimuksissa
Ville Välimäki / Yle

Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo myöntää harrastajien lisääntyneen aktiivisuuden vaikuttavan jo työhön. Varsinkin metallinpaljastimien avulla tehtyjen esinelöytöjen määrä on kasvanut kovasti.

- Kyllä se on lisääntynyt. Löytöjä on tänne Museoviraston arkistoon tullut viime vuoden tilaston mukaan 900. Se on melkein 20-kertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Museoviraston pitäisi saada löydöt konservoitavaksi mahdollisimman pian. Viime vuoden aineiston konservointi kestänee kolme vuotta ja usealta konservaattorilta.

- Kun rautaesineet otetaan maasta pois, ne alkavat nopeasti hapettua. Meillä ei ole valmiuksia tällaiseen käsittelymäärään.

Simo Vanhatalo kertoo tapauksesta, jossa alue oli vanhaa kaskipeltoa. Maan happamuus oli suurempi ja orgaaninen aines säilynyt hyvin, jolloin se oli suojannut esineitä - siihen saakka, kunnes ne kaivettiin ylös.

Esine ei ole tärkein

Toisia harrastajia kiinnostavat vain löydöt ja toisia myös menneisyyden selvittäminen. Metallinpaljastin on kaksiteräinen miekka.

- Kieltämättä olemme helisemässä harrastajien kanssa, buumi on selvästi menossa. Harrastajat ovat kyllä myös yllättäneet; moni tuntee paljon tätä esineistöä ja taustaa, mikä on positiivinen piirre. Mutta löydöt tulevat meille aina tietyn valinnan kautta, ja meitä kiinnostaa myös, mitä muuta paikalla on.

Vanhatalon mukaan löytöpaikkojen ehkä roskaksikin luokitellut ajanjätteet kiinnostavat arkeologeja ja vaarana on, että osa tiedosta jää saamatta.

- Jos tässä Janakkalan miekkamiehen tapauksessa olisi vain miekat otettu pois olisi, koko hauta olisi jäänyt tutkimatta. Silloin juuri se tärkein asia olisi jäänyt tekemättä. Oli tosi hyvä, että harrastajat osasivat toimia oikein. Esine ei ole tärkein. On yhtä kiinnostavaa, onko kalmistoa vai asuinpaikka.

Kyllä voi sanoa, että ollaan helisemässä harrastajien kanssa

Simo Vanhatalo

Vanhatalo muistuttaa, että kun löytö paljastuu sen jälkeen ei saisi kaivaa enää mitään vaan jättää silleen ja ilmoittaa Museovirastolle.

- Epäilen kyllä, että kun kiinnostus ja innostus on kova, ei maltti aina pysy mukana ja helposti kaivetaan vaan. Meiltä kannattaa kysyä lisätietoja.

Viime aikoina Janakkalan miekkamiehen uutisointi on lisännyt tietoa harrastajille, joten Simo Vanhatalo uskoo, että parempaan päin ollaan menossa.

Janakkalan miekkamies, kaksi miekkaa ja hauta oli kansainvälisestikin viime vuoden merkittävin löytö. Harrastaja-arkeologit, Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät, löysivät paikan metallinilmaisimella lokakuun lopussa. Löydön tutkiminen jatkuu edelleen.